UE încearcă să obțină profituri din activele rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei

0
Publicat:

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra primei etape dintr-un plan menit să direcţioneze veniturile produse de activele ruseşti îngheţate în blocul comunitar către reconstrucţia Ucrainei, a anunţat marţi preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

colaj foto bancnote euro și drapelul Uniunii Europene
UE încearcă să obțină profituri din activele rusești înghețate Foto: Shutterstock

Această etapă aduce un progres în lunga şi delicata dezbatere din punct de vedere juridic asupra posibilității folosirii activelor ruseşti îngheţate în statele occidentale în urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei.

Active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele blocului comunitar împreună cu cele care fac parte din organizația G7 (formată din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia şi gestionată de casa de compensare Euroclear.

Opţiunea confiscării acestor active şi a transferului lor către Ucraina, dorită de numeroşi politicieni occidentali, pare cel puţin deocamdată exclusă, întrucât ar risca să tulbure pieţele financiare internaţionale şi să slăbească moneda euro, plus că Moscova a ameninţat cu măsuri „dure” dacă o asemenea idee va fi pusă în practică.

Prin urmare, unele state, precum Belgia, au propus ca alternativă impunerea unei taxe asupra activelor ruseşti îngheţate, măsură ce ar genera anual circa trei miliarde de euro în favoarea Ucrainei.

Ucraina va primii banii eșalonat

Într-o a doua etapă, şi pentru a permite Ucrainei să încaseze aceste fonduri, Comisia Europeană va formula o nouă propunere care să reglementeze confiscarea şi utilizarea acestor venituri obţinute din activele ruseşti îngheţate. Comisia Europeană a justificat această abordare în etape prin nevoia de prudenţă în faţa posibilelor blocaje de ordin juridic.

Problema activelor rusești depășește însă granițele UE, întrucât blocul comunitar a acționat împreună cu grupul G7 pentru a îngheța activele. Statele Unite doresc o decizie colectivă a G7 cu privire la modul în care se poate ajunge la utilizarea sumelor dobândite în urma înghețării și taxării acțiunilor.

În Statele Unite, republicanii au blocat până în prezent noi fonduri și arme americane pentru Ucraina, pe fondul disputelor privind politica de migrație, iar în UE, Ungaria a blocat un sprijin financiar european de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Un summit care va avea loc joi la Bruxelles va aborda din nou această problemă, în speranța de a convinge Ungaria să renunțe la veto-ul său împotriva ajutorului pentru Ucraina. Costul total al reconstrucției țării aflate în război este estimat la cel puțin 411 miliarde de dolari, potrivit unei evaluări comune publicate în martie anul trecut de Banca Mondială, Comisia Europeană și ONU. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite