Occidentul va pierde 288 de miliarde de dolari dacă activele ruseşti vor fi confiscate

0
Publicat:

Occidentul ar urma să piardă active şi investiţii în valoare de cel puţin 288 de miliarde de dolari, dacă la rândul său va confisca activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, iar Moscova ar reacţiona la fel, transmite Reuters.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei
Occidentul va pierde 288 de miliarde de dolari dacă activele ruseşti vor fi confiscate

După ce preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis armata în Ucraina, în luna februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe din Rusia, blocând în Occident active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

În ultimele luni, oficialii americani şi britanici au încercat să relanseze eforturile destinate confiscării activelor ruseşti imobilizate în Belgia şi alte state europene, pentru a ajuta la relansarea Ucrainei. Speranţa lor este că liderii statelor puternic industrializate (G7) vor cădea de acord pentru a da publicităţii o scrisoare fermă de intenţie la reuniunea lor de la finele lunii februarie, când se vor împlini doi ani de la invadarea Ucrainei, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Rusia a acuzat Washingtonul că încearcă să preseze statele europene, unde se află majoritatea activelor ruseşti, să semneze măsuri similare iar Kremlinul a avertizat că Moscova are o listă cu active americane, europene şi alte active care ar urma să fie confiscate dacă ţările occidentale vor da undă verde confiscării activelor ruseşti.

Potrivit calculelor RIA Novosti, investiţiile directe în economia rusească ale ţărilor din Uniunea Europeană, G7, Australia şi Elveţia se ridicau, la finele lui 2022, la 288 miliarde de dolari. Agenţia de presă precizează că ţările UE aveau în economia rusească active în valoare de 223,3 miliarde de dolari, dintre care 98,3 miliarde de dolari erau deţinute în mod formal de Cipru, 50,1 miliarde de dolari de Ţările de Jos şi 17,3 miliarde de dolari de Germania. Topul primilor cinci investitori europeni în economia rusească mai include Franţa, cu active şi investiţii de 16,6 miliarde de dolari, şi Italia, cu 12,9 miliarde de dolari.

În rândul statelor puternic industrializate (G7), RIA Novosti susţine că Marea Britanie este unul din cei mai mari investitori în economia rusească, conform unor date de la finele lui 2021, conform cărora activele ruseşti din Rusia aveau o valoare de 18,9 miliarde de dolari. De asemenea, SUA aveau la finele lui 2022 active ruseşti în valoare de 9,6 miliarde de dolari, Japonia avea active ruseşti în valoare de 4,6 miliarde de dolari, iar Canada de 2,9 miliarde de dolari.

Elveţia şi Norvegia, care potrivit RIA Novosti se alătură de obicei măsurilor anti-ruseşti aveau la finele lui 2022 active şi investiţii ruseşti în valoare de 28,5 miliarde de dolari, respectiv 139 milioane de dolari, în timp ce Australia avea la finele anului trecut investiţii de 683 milioane de dolari în Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite