Kremlinul amenință că va confisca activele occidentale, dacă Occidentul le va confisca pe ale lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia amenință că va confisca active americane, europene şi alte active occidentale, în eventualitatea în care liderii G7 vor decide să confiște active de 300 de miliarde de dolari aparţinând Băncii Centrale a Rusiei, potrivit Reuters.

Kremlin
Kremlinul amenință că va confisca active occidentale, dacă Occidentul le va confisca pe ale lor

Kremlinul a avertizat vineri Occidentul că are o listă de active americane, europene și de altă natură care vor fi confiscate dacă liderii G7 ar decide să continue și să confişte 300 de miliarde de dolari din rezervele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, scrie Reuters.

Liderii Grupului celor Șapte națiuni majore industrializate vor discuta despre o nouă teorie juridică care ar permite confiscarea bunurilor rusești înghețate când se vor întâlni în februarie, au declarat joi două surse familiare cu planurile și un oficial britanic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice astfel de mișcare a Occidentului ar echivala cu un „furt”, ar încălca dreptul internațional și ar submina valutele de rezervă, sistemul financiar global și economia mondială.

Va fi o lovitură semnificativă pentru principalii parametri ai economiei internaționale, va submina economia internațională”, a declarat Peskov reporterilor.

"Va submina încrederea altor ţări în Statele Unite, precum şi în UE ca garanţi economici. Prin urmare, astfel de acţiuni sunt pline de consecinţe foarte, foarte grave".

Întrebat dacă există o listă specifică de bunuri occidentale pe care Rusia le-ar putea confisca ca răzbunare, Peskov a spus: „Da. Există”.

El a refuzat să spună care sunt activele specifice pe listă.

După ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând circa 300 de miliarde de dolari de active rusești suverane în Occident.

Oficialii americani și britanici au lucrat în ultimele luni pentru a demara eforturile de confiscare a activelor rusești imobilizate în Belgia și alte orașe europene și speră că liderii G7 vor fi de acord să emită o declarație mai fermă când se vor întâlni la sfârșitul lunii februarie, în jurul celei de-a doua aniversări a invaziei Ucrainei de către Moscova. , au declarat trei surse pentru Reuters.

Confiscare?

Legalitatea confiscării activelor suverane rusești nu este clară - iar Rusia a spus în repetate rânduri că va contesta orice sechestru în instanțe.

Susținătorii confiscării bunurilor rusești spun că războiul din Ucraina este un război ilegal și că banii ruși înghețați ar trebui să fie dați Ucrainei fie pentru reconstrucție, fie chiar pentru a lupta cu forțele ruse.

Oficialii ruși, totuși, spun că Occidentul a purtat mai multe războaie de legalitate îndoielnică, inclusiv războiul condus de SUA în Irak din 2003-2011 - iar unii avocați s-au întrebat dacă confiscarea este chiar legală în dreptul internațional.

Nu a fost luată nicio decizie, iar mai multe țări - inclusiv Statele Unite și Marea Britanie - ar necesita modificări legislative pentru a stabili autoritățile necesare pentru a efectua astfel de confiscări, au declarat surse pentru Reuters.

Rusia a redus deținerile de trezorerie americane din 2014, iar unii din Statele Unite au avertizat că confiscarea activelor rusești ar putea determina alte mari puteri - inclusiv China - să evite monedele americane și europene și obligațiunile guvernamentale.

Deși banca centrală rusă nu a detaliat exact ce active au fost înghețate, majoritatea obligațiunilor și depozitelor sunt denominate în euro, precum și unele în dolari americani și lire sterline, potrivit datelor disponibile public care detaliază deținerile de la începutul anului 2022.

Unii oficiali ruși au sugerat că, dacă activele rusești sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocați în așa-numitele conturi speciale de tip „C” din Rusia ar putea avea aceeași soartă. Unele active străine au fost blocate efectiv în conturile C.

Nu este clar câți bani sunt în aceste conturi, dar oficialii ruși au spus că este comparabil cu 300 de miliarde de dolari din rezervele rusești înghețate.

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat săptămâna trecută că există fonduri semnificative în conturile C. Banca Centrală a Rusiei a refuzat să comenteze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite