Ucraina a promis că va crește aprovizionarea cu energie electrică către Moldova și România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părțile au convenit să accelereze consultările tehnice privind funcționarea interconectoarelor de gaz, distribuția capacităților la racordurile de energie electrică și gaz.

Se va asigura conexiunea electrică între Ucraina, România și R. Moldova. Foto: Arhiva Adevărul
Se va asigura conexiunea electrică între Ucraina, România și R. Moldova. Foto: Arhiva Adevărul

Ucraina intenționează să crească furnizarea de energie electrică către Moldova și România de la centrala nucleară din Ucraina de Sud din regiunea Mykolaiv, se precizează într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului de Externe ucrainean în urma întâlnirii miniștrilor de externe și energiei din cele trei țări desfășurată joi la Odesa.

Miniștrii, în special, au convenit asupra <...> integrării piețelor de energie, creșterii schimbului de energie electrică între Ucraina, Republica Moldova și România, precum și reconstrucției și extinderii liniei de transport de înaltă tensiune. CNE Ucraina de Sud - Orlovka - Isaccea, inclusiv racordarea acesteia în Moldova, în vederea asigurării conexiunii electrice între cele trei țări”, se arată în document.

De asemenea, miniștrii au convenit să accelereze consultările tehnice privind funcționarea interconectoarelor de gaz, distribuția capacităților la racordurile de energie electrică și gaz, se arată în raport. Participanții la întâlnirea de la Odesa au discutat problema creșterii fiabilității aprovizionării cu energie în lumina conexiunii Ucrainei și Moldovei la rețeaua europeană a operatorilor de sistem de transport de energie electrică ENTSO-E, precum și problema „utilizării mult mai eficiente a depozitelor subterane de gaze.” 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite