UBS se mişcă repede pentru a începe reduceri drastice de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de angajaţi nu au mai putut intra în birou dimineaţa, când au venit la serviciu FOTO Mediafax
Zeci de angajaţi nu au mai putut intra în birou dimineaţa, când au venit la serviciu FOTO Mediafax

Zeci de traderi de la grupul bancar elveţian UBS au descoperit că nu pot intra în birou dimineaţa, după ce le-a fost refuzat accesul în sediul băncii. ”Nu am ştiut că se va întâmpla astăzi”, a declarat unul dintre aceştia pentru cotidianul de business ”The Wall Street Journal”.

Restructurarea reprezintă finalul încercărilor din ultimele două decenii din partea grupului să pună bazele unei investiţii de talie mondială, care au adus instituţia în pragul colapsului în anul 2008, cu pierderi în valoare de 50 de miliarde de dolari pe segmentul derivatelor cu venituri fixe, piaţă de pe care iese acum. În schimb, noua strategie este de a-şi focaliza atenţia asupra băncii private, a doua cea mai mare din lume după activele deţinute, depăşită doar de Bank of America Corp.

UBS a confirmat marţi că va reduce activele la aproximativ 100 de miliarde de franci elveţieni (107 de miliarde de dolari), va elimina aproximativ 10.000 de locuri de muncă din grup şi va reorganiza investiţiile pentru a oferi mai multe produse şi servicii clienţilor foarte înstăriţi ai băncii private.

„Majoritatea locurilor de muncă vor fi pierdute în Londra”, a declarat Sergio Ermotti, directorul executiv al UBS, la o conferinţă de presă. „În jur de 2.500 de locuri de muncă vor fi eliminate din Elveţia în următorii doi-trei ani, puţin mai multe decât în Statele Unite, iar restul în Marea Britanie. În 2015, se aşteaptă ca numărul angajaţilor UBS să se ridice la 54.000 de persoane, cu aproximativ 15% mai puţin decât în prezent”,a continuat el.

O reducere de mii de locuri de muncă ar distruge sistemul de funcţionare al grupului în Londra, unde are peste 6.600 de angajaţi.

În capitala britanică, zeci de muncitori s-au găsit în imposibilitatea de a intra la birou atunci când au venit la muncă. „Am venit azi dimineaţă la serviciu şi cardurile de acces nu au mai funcţionat”, a declarat unul dintre angajaţi. „Uşile erau deschise, dar nu îţi puteai vedea şeful şi nici nu puteai intra”.

UBS a spus că a fost necesar să se ia măsuri imediate pentru a proteja banca.

Când vine vorba de reduceri drastice de locuri de muncă, este foarte dificil dacă tu iei decizia sau, chiar mai mult, dacă eşti afectat de ea. Noi trebuie să păstrăm un echilibru între binele firmei şi respectul pentru oamenii care au lucrat aici”, a declarat directorul financiar, Tom Naratil.

Deşi zvonurile legate de reducerile de personal au apărut cu trei săptămâni în urmă, unii traderi au fost luaţi prin surprindere atunci când au fost concediaţi. „Încă mai am lucruri pe care trebuie să le iau de la biroul meu”, a declarat unul dintre foştii angajaţi care era pe cale să îşi sune prietena să o anunţe. „În mare parte, e vorba de câteva lucruri personale”, a continuat el.

Cu toate acestea, bazele planului au fost stabilite chiar cu un an în urmă, când Ermotti le-a spus investitorilor că vor să  reducă investiţiile băncii.

Până în 2015, UBS se aşteaptă să economisească aproximativ 5,4 miliarde de franci elveţieni prin reducerea costurilor de personal şi prin alte tăieri. Acest lucru va contribui la creşterea raportului dintre veniturile şi investiţiile băncii la cel puţin 15% în 2015, de la 8,6% din 2011.

Aplicarea strategiei se va face în trei ani, iar costurile de restructurare din această perioadă se vor ridica la aproximativ 3,3 miliarde de franci.

Cea mai mare parte a economiilor va proveni din reducerea forţei de muncă. „Aceasta este afacerea unui popor", a declarat Ermotti. „Dacă tăiaţi costurile, mare parte vine din efectiv.”

UBS se aşteaptă la pierdere pentru al patrulea trimestru al acestui an din cauza cheltuielilor de restructurare, determinând o perioadă de pierdere pentru întregul an.

Mergând mai departe, banca de investiţii se va concentra pe oferirea de sfaturi clienţilor corporativi, acţiuni de tranzacţionare şi de cercetare, precum şi schimb valutar.

Ermotti vrea ca banca să ofere servicii şi produse de investiţii sofisticate şi acces la oferte din banca privată pentru clienţii foarte bogaţi. Bancă privată, cea mai mare din lume înainte de criza financiară, a început să se redreseze în ultimii doi ani, în urma unei investigaţii  de evaziune fiscală din Statele Unite ale Americii.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite