Unicredit a încălcat sancţiunile împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Unicredit

Potrivit publicaţiei „The Financial Times” şi agenţiei Reuters, banca Unicredit a încălcat sancţiunile impuse împotriva Iranului. Aceste acuzaţii nu au fost confirmate de Unicredit.

Totuşi, oficialii băncii au recunoscut că au fost chemaţi să dea explicaţii privind o posibilă nerespectare a sancţiunilor privind afacerile cu Iranul, în cadrul unei investigaţii a Statelor Unite ale Americii.

Dovezile de încălcare a sancţiunilor la care fac referire „The Financial Times” şi Reuters vizează subsidiara HypoVereinsbank pe care banca italiană Unicredit a înfiinţat-o, în 2005, în Germania. Potrivit primele informaţii transmise de presa internaţional, alte două bănci, ambele din Marea Britanie, ar fi nerespectat sancţiunile împotriva Iranului.

La începutul lunii august, Statele Unite au sporit sancţiunile împotriva Iranului, vizând sectorul petrolier şi pe cel financiar ale republicii islamice din cauza „nerespectării obligaţiilor sale internaţionale", mai cu seamă în ceea ce priveşte dezvoltarea ilegală a armamentului nuclear.

Banca chineză „Kunlun" şi cea irakiană „Elaf Islamic Bank" au fost recent sancţionate pentru că au „facilitat tranzacţii în valoare de mai multe milioane de dolari din partea băncilor iraniene vizate de sancţiuni pentru legăturile lor cu activităţile de proliferare (nucleară) ilegale ale Iranului".

Iranul a fost ţinta principală a sancţiunilor economice ale SUA încă din 1979. În 1997, preşedintele în funcţie Bill Clinton a semnat un ordin prin care a interzis oricărui cetăţean american să efectueze tranzacţii cu Iranul şi investiţii în ţara islamică.

Consiliul de Securitate al ONU a impus în repetate rânduri sancţiuni Iranului, pentru refuzul ţării de a-şi suspenda activităţile nucleare. Restricţiile venite de la nivel internaţional au constat în interdicţii de călătorie, în îngheţarea bunurilor şi în numeroase interdicţii pe piaţa bancară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite