Uber şi Taxify ar putea fi obligate să dea bon fiscal. Ce amenzi riscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto shutterstock.com
Foto shutterstock.com

Un proiect de act normativ care reglementează din punct de vedere fiscal, şi nu numai, activitatea şoferilor care lucrează pentru firmele care deţin aplicaţii de ridesharing a fost înregistrat recent la Senat.

Propunerea legislativă privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu conducător auto - „VTS”, a fost propusă miercuri pentru adoptare la Senat şi urmează să fie votată în plen. 

Deosebirea faţă de varianta iniţială care a fost pusă în dezbatere publică, acum, şoferii vor fi obligaţi să utilizeze aparate de marcat şi să le dea clienţilor bonuri fiscale. 

„În cazul în care se încasează direct de la pasager, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea serviciului prestat, operatorul de transport alternativ (proprietarul maşinii - n. red.) are obligaţia de a utiliza aparat de marcat electronic fiscal (...), de a emite şi înmâna bon fiscal pasagerului, precum şi de a emite factură la solicitarea acestuia”, scrie în noul proiect.

Pe de altă parte, operatorii autorizaţi să desfăşoare activităţi pe teritoriul României vo plăti către Ministerul Transporturilor, la fiecare 12 luni, o taxă de 50.000 lei, în caz de neplată în termen de 30 de zile autorizaţia fiind suspendată, iar dacă plata nu se efectuează timp de 3 luni autorizaţia va fi anulată.

În ceea ce priveşte amenzile, acestea sunt cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei pentru: acceptarea pe platforma digitală a unor conducători auto care nu îndeplinesc condiţiile cerute de prezenta lege pentru a presta servicii de transport alternativ; neverificarea anuală a îndeplinirii de către conducătorii auto şi/sau autovehicule a condiţiilor necesare prestării de servicii de transport alternativ ori neactualizarea la timp a documentaţiei păstrate de operator cu privire la conducătorii săi şi autovehiculele acestora, ori schimbarea termenilor şi condiţiilor de utilizare a platformei digitale fără notificaea prealabilă a utilizatorilor. 

Pentru a intra însă în vigoare trebuie adoptată însă de Parlament, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite