Tot mai mulți angajatori oferă pensie privată Pilonul III pentru a-și păstra angajații. Câți bani pot avea românii la pensionare
0Pe fondul presiunii tot mai mari asupra sistemului public de pensii, dar și al competitivității în piața muncii, angajatorii din România includ în tot mai multe cazuri contribuția la pensia privată facultativă în pachetul de salarial.

Interesul firmelor pentru a acorda acest beneficiu este în creștere, inclusiv în rândul IMM-urilor, după cum au declarat experții pentru „Adevărul”.
Potrivit datelor unei firme de asigurări, există o creștere anuală medie de 10%-15% a numărului de companii care includ contribuția la pensia privată Pilonul III în pachetul de beneficii salariale. Cel mai des companiile optează pentru suma deductibilă fiscal de 400 euro/an per angajat, cu o contribuție lunară medie de 30-35 euro/angajat. Dacă în trecut acest beneficiu era oferit preponderent de companiile multinaționale, în ultimii ani este oferit și de firme locale, inclusiv IMM-uri, din domenii variate.
„Deși pensia privată Pilonul III nu este un beneficiu extrasalarial la fel popular cum sunt tichetele de masă sau abonamentul la clinici medicale, companiile sunt tot mai interesate să-l includă în pachetul salarial și vedem o creștere ușoară de la an la an. Dacă în trecut acordau contribuția de pensie facultativă angajaților din anumite roluri cheie, care mai degrabă negociau să primească acest beneficiu, în ultimii ani tot mai mulți angajatori au început să includă pensiile private facultative Pilonul III în pachetele de beneficii pentru a se diferenția clar pe piața muncii, ca să poată atrage cei mai buni candidați și pentru a-și loializa angajații.
Sunt tot mai dese cazurile în care compania oferă acest beneficiu în limita deductibilă fiscal, de 400 euro pe an, cu posibilitatea ca angajații să contribuie de asemenea la această sumă, în limita a 15% din venitul lor brut. De regulă, angajații cu un salariu net de peste 7.000 lei (1.400 euro) sunt mai interesați să fie co-plătitori pentru contribuția la pensia facultativă Pilonul III”, a explicat pentru „Adevărul” Adrian Stancu, fondator The Brokers Romania.
Un astfel de beneficiu ajută companiile să reducă fluctuația de personal și costurile de recrutare și de formare. Este o investiție mică, dar cu randament mare în stabilitatea și succesul unei afaceri. Pensia facultativă este percepută ca un beneficiu pe termen lung, iar angajații care o primesc sunt mai predispuși să rămână în companie. Poate fi folosită și ca instrument de motivare, condiționând contribuția de vechimea în firmă sau de performanță.
Creșterea pragului de deductibilitate fiscală ar fi benefică
Plafonul de deductibilitate, de 400 euro/an de angajat, nu a mai fost majorat din 2009, ceea ce a scăzut atractivitatea sistemului și a descurajat economisirea suplimentară pentru bătrânețe. Astfel, majorarea deductibilității fiscale pentru Pilonul III va încuraja atât persoanele fizice, cât și companiile să contribuie pentru venituri suplimentare la retragerea din activitate, reducând în același timp presiunea pe sistemul public de pensii, susține specialistul.
„Pe o piață a muncii tot mai competitivă, companiile care oferă beneficii suplimentare precum pensie facultativă Pilonul III sunt percepute mai bine de candidați. Vedem că, în această ‘bătălie’ pentru talente, companiile vin cu oferte care de multe ori depășesc pragul deductibilității și, din acest considerent, am convingerea că mărirea plafonului peste limita actuală de 400 de euro ar spori apetitul companiilor de a accesa acest tip de beneficiu și nu numai”, adaugă Adrian Stancu.
Câți bani vor avea românii prin pensia privată Pilonul III
Randamentul fondurilor de pensie facultativă este între 4% și 7%. La un calcul simplu, la un salariu net de 7.000 lei (brut aprox. 12.000 lei), cu o contribuție la maximul de 15% din brut, contribuția lunară va fi de 1.344 lei. Pe an ar fi o sumă totală de 16.128 lei. Raportat la contribuție pe 30 de ani, vorbim de aproape 484.000 lei (aproape 97.000 euro), fără să luăm în calcul creșterea salariului în timp și randamentul acestei investiții. Categoric, românii vor avea o sumă mult mai mare la pensionare, pe care o și pot retrage complet la momentul respectiv, peste ani.
La o contribuție în limita a 400 euro deductibil pe an, adică undeva la 164 lei/lună, un angajat contribuie cu aproximativ 60.000 lei după 30 de ani de contribuție. La un randament de 4%, suma acumulată va fi de peste 110.000 lei, conform calculatoarelor de pensii private facultative. Dacă plătește 500 lei lunar, după 30 de ani ar contribui cu aproximativ 180.000 lei, iar la un randament de 4% suma acumulată ar fi de aproape 340.000 lei.
Românii se așteaptă să trăiască 90 de ani
În condițiile unui context economic în continuă transformare, este important ca românii să se gândească la viitorul lor financiar. Românii ar trebui să ia în calcul alocarea unui procent din salariul lunar, de exemplu 10%, suma care să fie investită pentru pensii, pe toata durata activitatii profesionale, recomandă specialistul Adrian Stancu.
Conform unui studiu recent, unu din doi români se așteaptă să trăiască 90 de ani, dar doar 26% dintre ei iau masuri pentru a-și asigura viitorul financiar. Totuși, numărul celor care se înscriu la pensia facultativă Pilonul III este în creștere, în 2024 fiind atins un record. De asemenea, în ultimii 3 ani crește numărul solicitărilor din partea persoanelor autorizate să desfăşoare o activitate independentă și a persoanele care realizează venituri din activităţi profesionale sau agricole.
Anul 2024 a fost cel mai performant an din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private. Aproximativ 133.000 de români au început în 2024 să economisească pentru vârsta retragerii din câmpul muncii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), cu 40% mai mulți decât în 2023, reprezentând un record istoric pentru numărul de clienți nou-atrași în sistem într-un singur an, conform datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Numărul total al participanților la cele fondurile de pensii facultative a ajuns la aproape 833.000 la finele lui 2024. Anul trecut, aceștia au virat către conturile personale din Pilonul 3 contribuții în valoare totală de 752 milioane lei, cu 25% mai mult decât în 2023.
Sumele totale administrate de Pilonul 3 (activele nete) au depășit 5,5 miliarde lei (1,1 miliarde euro) la finele lui 2024, cu 17% în creștere față de 2023, un maxim istoric pentru Pilonul III.