Record pentru pensiile private: Fondurile au depășit 160 miliarde de lei, echivalentul a peste 9% din PIB

0
Publicat:

Sistemul de pensii private din România a atins noi maxime istorice în acest an, activele totale ale fondurilor depășind pragul de 160 de miliarde de lei în luna februari, echivalentul a peste 9% din PIB.

Cineva așează monede în fișicuri crescătoare până la un borcan cu monede pe care scrie Retirement
Fondurile de pensii private au atins active de peste 160 miliarde de lei. Foto Arhivă

„Performanța consemnată de fondurile de pensii private confirmă soliditatea și importanța acestui sistem pentru piața financiară și pentru economia românească în ansamblu. Creșterea constantă înregistrată de fondurile de pensii private demonstrează, totodată, încrederea participanților și eficiența unui sistem bine reglementat și atent supravegheat“, a declarat Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Anul 2024 a fost cel mai performant an din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private - cu o creștere semnificativă a activelor și a randamentelor, consolidând încrederea în acest mecanism de economisire pe termen lung și oferind stabilitate financiară pentru milioane de români.

Valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creștere cu 19% față de sfârșitul anului 2023 și cu peste 56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Față de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a înregistrat o dublare.

Ritmul de creștere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluție solidă și sustenabilă. Începând cu anul 2018, această tendință s-a menținut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar și în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o reziliență semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. De altfel, capacitatea de adaptare și revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieței și rolul său în sistemul financiar“, a declarat Daniel Armeanu, Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară și coordonator al sectorului de pensii private.

Valoarea activelor totale a depășit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut. Totodată, numărul participanților la sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane de persoane la finalul anului trecut. Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024 de 6,19% pentru fondurile Pilonul II și de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu.

Având în vedere caracterul relativ tânăr al sistemului de pensii private din România și faptul că se află la jumătatea unui ciclu de contribuții, proiecțiile indică o continuare a trendului ascendent, urmând să depășească pragul de 10% din PIB într-un orizont de timp apropiat.

Sistemul de pensii private din România beneficiază de multiple niveluri de protecţie şi de un cadru de reglementare riguros, aliniat la cele mai înalte standarde internaţionale, inclusiv cele ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Sistemul este atent supravegheat, asigurând transparenţă, siguranţă şi stabilitate pentru participanţi. În cea mai recentă evaluare a Grupului de lucru al OCDE pentru pensiile private (WPPP), România a fost apreciată pentru progresele înregistrate în alinierea la standardele promovate de organizație, ceea ce confirmă soliditatea și maturitatea sistemului de pensii local.

Cine contribuie la Pilonul 2 și cu cât

La Pilonul 2 de pensii private obligatorii contribuie cu 4,75% din salariu toți angajații care plătesc contribuții la Pilonul I de pensii de stat, procentul de 4,75% fiind scăzut din cei 25% plătiți lunar în contul angajatului.

Excepție de la plata contribuției către Pilonul 2 fac persoanele de peste 35 de ani și până în 45 de ani care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii.

Adică, dacă ai între 35 și 45 de ani, poți adera la o pensie privată Pilon 2 în mod voluntar.

Cine contribuie la Pilonul 3 și cu cât

La Pilonul III de pensii facultative pot contribui toţi românii care înregistrează venituri de natură profesională (salariaţi şi cei cu activităţi independente, asimilaţi salariaţilor), dar şi angajatorii, care pot oferi contribuţii suplimentare la Pilonul III în numele salariaţilor, ca parte a pachetului de beneficii extra-salariale.

Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar.

În prezent, contribuţiile la Pilonul III sunt deductibile în limita a 400 euro/an atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru angajatori. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite