FMI contrazice UE: Franţa este lăudată pentru politicile sale economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii FMI sunt optimişti în ce priveşte evoluţia Franţei
Reprezentanţii FMI sunt optimişti în ce priveşte evoluţia Franţei

FMI a lăudat marţi eforturile autorităţilor din Franţa în cadrul unei evaluări economice care se opune comentariilor făcute săptămâna trecută de membrii Comisiei Europene.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au declarat despre Franţa că ar trebui să continue implementarea reformelor economice pe termen mediu, potrivit canalului de televiziune CNBC.

Oficialii au adăugat că „după trei ani de ajustări fiscale substanţiale, există posibilitatea de a modera ritmul de consolidare, însă eforturile trebuie se se concentreze pe cheltuieli şi să fie susţinute de reforme structurale continue”.

Declaraţiile FMI par să fie în contradicţie cu cele ale Comisiei Europene (CE), care a susţinut săptămâna trecută că autorităţile franceze trebuie să iniţieze reforma sistemului de pensii, să limiteze cheltuielile publice şi să micşoreze costurile salariale. 

Potrivit legislativului UE, Franţa trebuie să îndeplinească aceste condiţii pentru a reuşi să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. Estimările specialiştilor CE susţin că Franta va înregistra la sfârşitul acestui an un deficit bugetar de 3,9% din PIB, dar în conditiile politicilor actuale ar putea creşte anul viitor la 4,2%. 

Totuşi, reprezentanţii FMI s-au arătat mulţumiţi de evoluţia generală a celei de-a doua mari economii europene, lăudând mediul de afaceri care se ridică la un nivel de „primă clasă”. „Franţa beneficiază de o serie de forţe structurale, care, într-un mediu mai favorabil, ar putea oferi un impuls de creştere substanţial”, au explicat oficialii.

Nu în ultimul rând, sistemul bancar francez a fost apreciat pentru eforturile de reechilibrare a bilanţurilor, care „au continuat într-un ritm susţinut, în timp ce riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus considerabil”.

Cu toate acestea, agenţia de rating Moody's a susţinut că băncile din Franţa nu au depăşit complet perioada de tulburenţe, urmând ca în anul 2013 să fie afectate de „condiţii dificile de funcţionare”, după cum dictează tendinţele generale de recesiune din Europa. La începutul acestui an, atât Moody's cât şi agenţia Standard and Poor's au menţinut perspectivele negative pentru sectorul bancar francez.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite