Teodorovici: Codul Fiscal va fi finalizat luna aceasta în Parlament, dar nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, FMI şi al Băncii Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul Fiscal trebuie promulgatpână la 1 iulie ca să se aplice din 2016, dar ministrul Teodorovici trebuie întâi să îl negocieze cu partenerii internaţionali  FOTO Florin Suler
Codul Fiscal trebuie promulgatpână la 1 iulie ca să se aplice din 2016, dar ministrul Teodorovici trebuie întâi să îl negocieze cu partenerii internaţionali  FOTO Florin Suler

Codul Fiscal ar putea fi finalizat în Parlament până la finalul acestei luni, însă nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, a declarat, luni, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

„Avem şansa să încheiem în această lună în Parlament Codul Fiscal, dar nu va fi aprobat decât cu acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi al Băncii Mondiale. Este foarte important ca acest Cod să fie agreat de partenerii noştri internaţionali pentru a-i da consistenţă şi credibilitate“, a precizat Teodorovici, citat de Agerpres.ro.

De asemenea, el am mai spus că se aşteaptă ca la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, din 14 iulie, să se anunţe că România este din nou în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi are şanse să îl încheie su succes, şi că va încheia anul cu bugetul în ţintele de deficit asumate.

„România are şansa să aibă un Cod Fiscal cu foarte multe măsuri de relaxare fiscală, un acord cu FMI şi un buget care respectă limitele asumate la nivel european. România are o şansă să demonstreze în Europa că este o forţă economică“, a mai spus ministrul Finanţelor.

Potrivit proiectului de modificare pentru Codul Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, iar taxa pe stâlp să fie eliminată. Proiectul mai prevedea şi scăderea accizelor la carburanţi cu 20%, dar măsur a fost eliminată în Senat. În fine, tot din 2016 era prevăzută eliminarea impozitului pe dividende, dar măsura a fost înlocuită cu un impozit de 5% pe aceste venituri din investiţii.

TVA ar mai urma să scadă la 18% din 2018, iar cota unică să scadă de la 16% la 14% din 2019.

Alte modificări vor fi aplicate pentru sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. 

În fine, contribuţiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 1 ianuarie 2018.

Comisia Europeană a criticat prevederile noului Cod Fiscal, despre care spune că vor duce la un deficit de 3,5% în anul 2016, faţă de un deficit de 1,1% asumat de România prin pactul fiscal.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite