Teodorovici are în vedere plafonarea preţurilor la carburanţi. Reacţia Consiliului Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că Guvernul are în vedere o măsură „de genul” plafonării preţurilor la carburanţi, după ce anterior vorbea doar despre intenţia de eliminare a supraaccizei.

UPDATE 18.00 Consiliul Concurenţei confirmă că analizează posibilitatea de a plafona preţul carburanţilor.

„Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenţei pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie şi la nivelul fiecărui consumator”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit observator.tv.

Întrebat dacă o soluţie în acest sens ar putea fi o plafonare a preţurilor carburanţilor, ministrul a răspuns: „Ceva de acest gen, dar trebuie să găsim o formulă legală cu cei de la Consiliul Concurenţei”.

Anterior, Eugen Teodorovici a transmis în mai multe rânduri că ar avea intenţia de a elimina supraacciza la carburanţi, posibil chiar din acest an. ”Am lansat o idee în Guvern, se discută acest lucru în cadrul Guvernului şi ca să o spun comun, am propus eliminarea supraccizei la combustibil, ceea ce va conduce la scăderea preţului la pompă. În primă fază ai o scădere în ceea ce priveşte veniturile la buget, dar pe termen lung vei avea o creştere prin creşterea consumului.”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Într-o emisiune la TVR el a precizat: „Vom face o analiză şi vedem exact care este… O analiză de oportunitate. (…) Eu sunt tentat să propun o astfel de chestiune (de a se renunţa la supraacciza pentru carburanţi, n.r.)”. Ministrul a afirmat că „există discuţii” şi că ia în calcul să propună acest lucru până la finalul acestui an.

Teodorovici a venit cu această idee prima dată în luna iulie, când a spus că orice român normal la cap ar trebui să aibă pe agenda sa o măsură precum scoaterea accizei la carburant şi că are în vedere o astfel de măsură. „Orice român normal la cap, cu atât mai mult un ministru de Finanţe, trebuie să aibă pe agenda sa această posibilă măsură (de a se renunţa la supraacciza la carburanţi, n.r.) în vedere. Nu sunt adeptul unor taxe, impozite. Am zis mereu că trebuie să reducem numărul acestora, cunatumul lor”, a afirmat atunci Teodorovici.

Ieftinire de 38 de bani pe litru

Când a început să vehiculeze ideea eliminării supraaccizei la carburanţi, Teodorovici a spus că benzina şi motorina se vor ieftini cu circa 38 de bani pe litru.

Ministrul nu a vorbit însă niciodată până acum despre o plafonare a preţurilor la pompă.

Supraacciza la carburanţi a fost introdusă anul trecut de fostul ministru Ionuţ Mişa. În şedinţa din 30 august 2017, Guvernul a aprobat majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ministrul Finanţelor de-atunci, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite