Taxa pe lux: care sunt termenele până la care trebuie declarate mașinile și casele scumpe la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul 2024, pe o perioadă de 5 ani, statul impune o taxă suplimentară pe mașinile și imobilele scumpe, proprietarii fiind nevoiți să completeze și depună o declarație la ANAF.

Mașină roșie scumpă în fața unei vile
Proprietarii de mașini sau case scumpe trebuie să le declare la Fisc

Potrivit instrucțiunilor de completare a formularului 216 "Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, publicate de ANAF, contribuabilii sunt obligați să completeze declarația și să o depună la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie - în cazul celor (persoane fizice, dar și juridice) ce dețin mașini scumpe.

Declaraţia va trebui completată de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, prin intermediul programului de asistenţă al Fiscului, şi transmisă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe. Programul de asistenţă va fi pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau va putea fi descărcat de pe site-ul ANAF.

În cazul în care datele transmise vor trebui corectate, contribuabilii vor putea face acest lucru prin intermediul unei declaraţii rectificative. Declaraţia rectificativă se va completa înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în formular, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/ anterioară.

Se ține cont de valoarea de achiziție a mașinii și de valoarea impozabilă a clădirii

Potrivit instrucțiunilor de completare a Formularului 216, declarația se completează de către persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

La datele privind bunul mobil se scrie numărul de identificare al autoturismului, valoarea de achiziție a autoturismului, la căsuța privind „plafonul neimpozabil” se scrie suma de 375.000 lei, la căsuța „baza de impozitare” se scrie suma reprezentând diferența în plus față de cei 375.000 lei, iar la „impozitul datorat” se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare (rezultată din valoarea de achiziție a mașinii și cei 375.000 lei).

În cazul clădirilor rezidențiale de peste 2,5 milioane de lei se completează adresa clădirii, numărul cadastral, valoarea impozabilă a clădirii (calculată și comunicată de organul fiscal local prin decizie de impunere), plafonul neimpozabil (cei 2,5 milioane de lei), baza de impozitare (diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul neimpozabil) și impozitul datorat (suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare.

Pentru cei care au trecut deja la predarea-acceptare a mașinii, taxa se plătește pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la acea dată. În mod alternativ, pentru cei care vor trece în viitor la predarea-acceptarea autoturismului, taxa se datorează pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal de predare-acceptare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite