Taxa pe lăcomie nu e suficientă: Teodorovici a anunţat că pregăteşte noi sancţiuni pentru bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
valcov teodorovici guvern foto mediafax

Taxa pe lăcomie a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, dar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anticipează că băncile vor modifica noile contracte astfel încât să-şi acopere o eventuală pierdere, iar acest lucru va fi sancţionat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat sâmbătă seara băncile că, dacă nu vor scădea ROBOR şi vor urca dobânzile pentru români, vor urma noi măsuri împotriva lor. Declaraţiile au fost făcute sâmbătă seara, într-o emisiune la România TV. „Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”, a susţinut Eugen Teodorovici.

"Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”, a spus ministrul.

Legat de ROBOR, acesta a explicat că „sunt 10 bănci, care fac în prima parte a zilei o cotaţie proprie, dobânda la care se împrumută între 35-36 de bănci din piaţă”. 

„Prima şi ultima dintre cotaţii se elimină, rămân cele 8, se face o medie şi acela e ROBOR. ROBOR ţine de mai mulţi factori: inflaţie, randamentul titlurilor de stat. Dar ce e foarte interesant: băncile se împrumută între ele la acea dobândă pe care fiecare o expune la începutul zilei. Mai departe, la fraieri, s-o spunem pe româneşte, împrumută la acel nivel al ROBOR”.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că va cere Consiliului Concurenţei o investigaţie legată de ROBOR, dar modalitatea de verificare trebuie schimbată, astfel încât raportările Consiliului să nu mai fie date la un an sau doi, ci la trei sau şase luni.

„Nu e intenţia de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor.

Consiliul Concurenţei să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (...) Dacă eu cer Consiliului Concurenţei şi care sunt efectele unui astfel de mecanism şi spune în 2-3 ani, păi în 3 ani economia noastră e...”, a adăugat ministrul, dând asigurări că va modifica legea concurenţei astfel încât investigaţiile să dureze maximum 6 luni, cu un raport parţial la trei luni, pentru că într-o perioadă de 2 – 3 ani cât durează acum o investigaţie „pleacă şi mama companiei”.

Controverstata Ordonanţă de Urgenţă privind noile măsuri fiscale, inclusiv vestita „taxă pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

În forma adoptată, Guvernul a făcut câteva modificări faţă de varianta anunţată iniţial de ministrul Finanţelor.

Vestita taxă pe lăcomie a fost redenumită în taxa pe activele financiare ale băncilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite