Tarom vrea să vândă acțiunile pe care le deține la Globe Ground și Romanian Fuelling Services

0
Publicat:

Operatorul aerian național TAROM pregătește vânzarea participațiilor deținute la companiile Romanian Fuelling Services și Globe Ground Romania, relevă date analizate de Profit.ro.

Lateralul unui avion pe care scrie Tarom
TAROM pregătește vânzarea participațiilor deținute la două companii

Planul este ca acțiunile să fie vândute prin licitație, la un preț de pornire care să fie stabilit de un evaluator. Compania va angaja în acest sens un consultant extern, specializat în tranzacții de vânzare-cumpărare de acțiuni, scrie profit.ro.

Romanian Fuelling Services asigură furnizarea de carburanți în industria aeriană, iar Globe Ground Romania asigură servicii de handling la sol, incluzând reprezentare și supraveghere, manipularea pasagerilor, bagajelor, rampei și încărcăturii, controlul încărcăturii și comunicații, la aeroportul Henri Coandă-Otopeni.

TAROM deține 50% din acțiunile Romanian Fuelling Services, celălalt acționar fiind BP Holdings BV (Olanda). În cazul Globe Ground Romania, operatorul aerian controlează 37% din acțiuni, restul revenind Balaclava BV (Olanda) - 25%, Swissport International Ltd (Elveția) - 25% și Compania Națională Aeroporturi București - 13%.

În vara anului 2022, acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București iau în calcul vânzarea acțiunilor deținute la Globe Ground Romania, pachetul reprezentând 13% din capitalul social al companiei.

În 2021, afacerile celor două companii au fost pe plus. Romanian Fuelling Services a raport un business de 5,5 milioane de lei, iar veniturile Globe Ground Romania au urcat la 43,5 milioane de lei.

Acționarii TAROM sunt Ministerul Transporturilor - 97,2256%, Compania Națională Aeroporturi București - 1,4553%, Regia Autonomă Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) - 1,235% și SIF Muntenia - 0,0841%.

Datorii totale de 1,5 miliarde de lei 

În urmă cu două luni, la solicitarea „Adevărul”, Tarom informa că are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 149 milioane de lei către „Aeroporturi București”.

Întrebați cât și ce măsuri din planul de restructurare și reorganizare mai au de îndeplinit, reprezentanții Tarom au declarat.

Planul de restructurare și reorganizare al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM se află în plin proces de revizuire cu Comisia Europeană, pentru a încorpora noile premise economice apărute în piață după începerea conflictului din Ucraina. O parte din măsurile incluse în plan sunt în derulare, cum ar fi aspectul restructurării de personal (finalizată în proporție de 95%), vânzarea de aeronave (4 aeronave Boeing B737-300 s-au vândut în cursul lunii septembrie, urmând ca în ultima parte a acestui an să fie scoasa la licitație flota de aeronave ATR 42-500 (7 aeronave). Și alte elemente sunt în implementare sau pre-implementare, cum ar fi optimizarea comercială a companiei, fructificarea bunurilor imobile ale companiei prin închiriere sau externalizarea serviciilor tehnice. TAROM își menține obiectivul de-a trece pe profit în următorii ani”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite