Țările europene înregistrează disparități în ceea ce privește ponderea veniturilor salariale în PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă analiză relevă faptul că există disparități uriașe între țările europene în ceea ce privește ponderea veniturilor salariale în PIB, iar scăderea ponderii este susceptibilă să crească inegalitatea veniturilor.

foto bancnote euro
Foto: Pixabay

Ponderea veniturilor din muncă în produsul intern brut (PIB) prezintă o tendință de scădere în Europa. Acest lucru înseamnă că lucrătorii primesc o felie mai mică din tort. Scăderea ponderii muncii este frecvent asociată cu creșterea inegalității veniturilor, deoarece capitalul tinde să se concentreze la capetele superioare ale distribuției veniturilor, potrivit euronews.com.

Definită de Organizația Internațională a Muncii (OIM), ponderea veniturilor din muncă în PIB este raportul, exprimat în procente, dintre veniturile totale din muncă și PIB, ambele exprimate în termeni nominali. Veniturile din muncă includ remunerația angajaților și o parte din veniturile lucrătorilor independenți.

În 2021, ponderea veniturilor din muncă în PIB a variat considerabil între țările UE, variind de la 30,6% în Irlanda la 62,5% în Țările de Jos, conform estimărilor OIM.

Atunci când sunt incluse țările candidate la UE, țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb-AELS și Regatul Unit, Elveția avea cea mai mare pondere, de 70,5%, în timp ce Irlanda avea în continuare cea mai mică pondere.

În medie, forța de muncă a primit 57% din PIB în UE. Aceasta a fost de 53,8% în Europa și Asia Centrală.

Ponderea forței de muncă a fost mai mare decât media UE în „Big Four” și în Regatul Unit

Ponderea venitului din muncă a fost mai mare decât media UE în cele patru mari state membre ale UE, și anume Germania (61,4%), Franța (59,8%), Spania (59,1%) și Italia (58%).

Ponderea forței de muncă a fost, de asemenea, peste media UE în Regatul Unit (59%).

Cu excepția Moldovei (59%), ponderea forței de muncă în țările candidate a fost sub media UE, variind de la 32,2% în Turcia la 52,3% în Serbia.

Trei țări nordice, Finlanda, Suedia și Norvegia, au avut, de asemenea, ponderi ale forței de muncă mai mici decât media UE.

În 2021, Irlanda și Turcia au avut de departe cele mai mici ponderi ale veniturilor din muncă. În comparație cu media UE, acestea erau aberante.

"Principalul lucru care trebuie spus aici este că PIB-ul este distorsionat în Irlanda din cauza activităților de planificare fiscală ale multinaționalelor americane", a declarat pentru Euronews Business Dr. Tom McDonnell, co-director al Institutului de Cercetare Economică Nevin, care își are sediul în biroul din Dublin.

"Acestea localizează proprietatea intelectuală și alte active în Irlanda pentru a-și reduce la minimum obligațiile fiscale ale societăților și din alte motive. Acest lucru apare în conturile naționale în cadrul "cotei de capital" a venitului și face ca partea de muncă să pară mai mică decât este în realitate", a adăugat el.

Totuși, acest lucru nu explică întreaga poveste. Reamintindu-ne că economiștii se referă adesea la venitul național brut (VNB) pentru a măsura activitatea economică, "Dacă ponderea muncii în Irlanda a fost de 30,6% din PIB, atunci aceasta a reprezentat 42,32% din VNB*. Acest lucru aduce Irlanda pe locul 3 în loc de cel mai rău loc", a spus el.

Cum s-a schimbat ponderea veniturilor din muncă?

În UE, ponderea veniturilor din muncă ca procent din PIB a fost de 58,9% în 2004 și a atins un maxim de 60% în 2009. Această proporție a scăzut la 57% în 2021, ceea ce reprezintă cea mai mică cifră din 2004 încoace.

Analizând evoluția ponderii veniturilor din muncă între 2011 și 2021, media UE a scăzut cu 1,8 puncte procentuale (pp). Irlanda a raportat cea mai mare scădere, de 19,9 pp.

"Ponderea scăzută și în scădere a forței de muncă din Irlanda se datorează probabil importanței și creșterii rapide a multinaționalelor cu capital străin din Irlanda, ale căror activități financiare au stimulat PIB-ul Irlandei mult mai mult decât ocuparea forței de muncă și salariile", a declarat pentru Euronews Business Patrick Belser, economist principal și specialist în salarii la OIM.

Ponderea forței de muncă a crescut cu 11 puncte procentuale în Letonia, urmată de Bulgaria și Lituania cu aproximativ 9 puncte procentuale.

Printre explicațiile obișnuite pentru schimbările în ceea ce privește ponderea forței de muncă se numără schimbările tehnologice, integrarea globală, piețele financiare, instituțiile de pe piața produselor și a muncii, puterea de negociere a forței de muncă și șomajul, potrivit raportului "The Labour Share in G20 Economies" al OIM și OCDE.

Motivele care stau la baza disparităților uriașe

"Pot exista multe motive în spatele disparităților dintre țările în ceea ce privește ponderea veniturilor din muncă", a declarat Patrick Belser pentru Euronews Business.

Ponderea muncii poate fi mai mică în țările care sunt:

  • mai intensiv în capital
  • o mai mare deschidere comercială, ceea ce limitează posibilitățile de creștere a salariilor din cauza necesității de a rămâne competitiv pe plan internațional
  • au sisteme slabe de negociere colectivă - deoarece negocierea colectivă permite o distribuție echitabilă a creșterii economice între capital și muncă

Roger Gomis, economist principal la OIM, a declarat că structura economică are un impact ridicat asupra cotelor de venit din muncă. El a subliniat că un nivel ridicat de calificare a forței de muncă tinde să ducă la cote mai ridicate ale veniturilor din muncă.

OIM a constatat, de asemenea, că subiecte precum automatizarea, economia gigantică sau globalizarea au o legătură puternică cu statisticile privind veniturile din muncă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite