Tarifele RCA ar putea fi plafonate. Câciu: Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
asigurare rca

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a întocmit un proiect de hotărâre privind plafonarea tarifelor RCA, proiect înaintat deja Ministerului de Finanţe.

 „În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă. Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că propunerea va fi postată pe site-ul ministerului în cursul zilei de vineri.

Ministrul Finanţelor, anunţ despre poliţele RCA: Am decis promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni

„Aşa cum am promis, soluţiile care protejează populaţia şi companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice şi juridice, din cauza creşterii foarte ridicate a preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis ministrul Finanţelor, într-un clip video pe Facebook. 

Câciu precizează că actul normativ va fi pus astăzi în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Finanţelor.

”Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor”, mai spune Adrian Câciu. 

Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei transportatorilor auto (COTAR),  a afirmat vineri, printr-un comunicat, că preţurile ar putea fi plafonate pentru 6 luni la tarifele de referinţă comunicate de ASF. 

Potrivit acestuia, Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale (situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Transportatorii au ameninţat vineri cu proteste, dacă nu se aplică urgent plafonarea tarifelor RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), A.P.T.E.2002 şi A.P.U.L.U.M au cerut vineri adoptarea de urgenţă a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.

"Într-o situaţie mai puţin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului şi au obţinut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic.", se arată în comunicatul celor trei organizaţii.

Firmele nu-şi mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiţi să renunţe la afaceri, acuză patronatele.

"Nu se poate transfera totul în costurile clienţilor, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgenţă a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înţeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu pretul carburantului si a energiei , déjà devine o problema de siguranta nationala", a declarat Vasile Ştefănescu, preşendinte COTAR.

Tot vineri, Federaţia Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. a cerut Guvernului o întâlnire urgentă pentru aplicarea soluţiilor necesare redresării şi stabilizării transporturilor rutiere autohtone, acestea având o influenţă semnificativă în produsul intern brut al României.

"Preţul mediu al benzinei şi motorinei s-a majorat în medie cu 100 euro/to în ultimele 30 de zile, venind astfel să completeze tabloul sumbru al dezastrului economic ce afectează toate sectoarele de activitate, lovite deja crunt de tarifele la energie, scumpirile materiei prime şi lipsa lichidităţilor.

În ţară, disperarea unor transportatori a condus la utilizarea CLU (păcură) în locul motorinei tradiţionale ca şi soluţie pentru situaţia economico financiară creată de contextul actual.

Tarifele RCA s-au dublat în ultimele 6 luni, în frontiere se pierde timp preţios în cozi kilometrice, în timp ce problematica abuzurilor ANAF în raport cu diurnele acordate şoferilor nu s-a rezolvat încă în Parlament şi toate acestea, pe fondul unei presiuni uriaşe din partea Uniunii Europene pentru eliminarea transportatorilor români din rândul prestatorilor de servicii intracomunitare.", se arată în comunicatul FORT.

Transportatorii amintesc că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale (situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.

Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Dacă Guvernul nu va plafona preţurile RCA, transportatorii susţin că vor protesta în toată ţara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite