Surpriza din rezervor: Benzinăriile, noua „vacă de muls“ pentru Petrom. Staţiile de distribuţie au realizat un profit de peste un miliard de lei
0Chiar dacă a înregistrat pierderi în valoare de 690 de milioane de lei anul trecut, Petrom are acum o altă „nestemată“ în propria curte: divizia care conţine benzinăriile este noua „perlă a coroanei“, aceasta generând un profit de 1,014 miliarde de lei, potrivit raportului financiar trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Situaţia vine în contextul în care carburanţii sunt mai scumpi în România decât în Austria şi s-au ieftinit în ultimul an mult mai puţin decât în statele vecine.
Câştigul prezentat de către Petrom în propriul raport nu este unul net, ci înainte de plata dobânzilor şi taxelor. Chiar şi aşa, rezultatul este unul mult mai bun dacă se ia în calcul doar partea petrolieră: fără vânzarea de gaze naturale, care face parte din aceeaşi divizie, atunci rezultatul este şi mai bun. Mai exact, câştigul operaţional se ridică la 1,315 miliarde de lei.
„Marje mai bune“
Într-un limbaj sibilinic, Petrom explică în raportul financiar că rezultatele diviziei practic s-au dublat, de la 654 de milioane de lei la 1,315 miliarde de lei, datorită creşterii marjelor de rafinare, datorită performanţei operaţionale bune, dar şi mulţumită creşterii volumelor de produse petroliere comercializate şi a marjelor.
„Indicatorul marja de rafinare a crescut semnificativ la 8,71 USD/bbl (dolari pe baril – n.r.) de la 1,89 USD/bbl în 2014, reflectând costul mai mic cu ţiţeiul, structura standard de produse actualizată ca urmare a finalizării programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi şi marjele mai mari la produse“, potrivit documentului. Marjele mai mari la produse înseamnă un profit mai mare pe fiecare listru de carburant vândut de către companie.
„Vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 5%, datorită cererii mai mari de produse petroliere, determinate de cotaţiile scăzute ale produselor. Vânzările cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 7%, evoluţia pozitivă fiind reflectată în întreagă regiune în care operăm. Vânzările de produse rafinate exceptând vânzările cu amănuntul, au crescut cu 3%, susţinute de creşterea cererii pentru motorină şi combustibil de aviaţie“, mai arată Petrom în raport.
Petrom deţine circa 500 de benzinării în România, inclusiv staţiile OMV, fiind lider de piaţă. În plus, compania mai operează circa 200 de staţii de distribuţie în Bulgaria, Serbia şi Moldova.
Divizia Downstream include atât rezultatele benzinăriilor, cât şi pe cele ale rafinariei Petrobrazi şi ale diviziei de vânzare a gazelor naturale.
Cum au evoluat preţurile carburanţilor în România
Preţul mediu al benzinei a scăzut cu 10,72% în România faţă de aceeaşi aceeaşi perioadă a anului trecut, la preţuri raportate în lei şi cu 11,19% în euro, potrivit datelor Comisiei Europene. La motorină scăderea este de 16,75% la preţuri exprimate în lei şi de 17,2% în euro.
Preţul mediu al ţiţeiului Ural a fost anul trecut de 51,45 dolari pe baril, iar acum se învârte între 30 şi 35 de dolari, după ce săptămânile trecute scăzuse sub 27 de dolari pe baril.
De la 1 ianuarie, România a operat şi reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, astfel că un procent de 3,2% din scăderile de preţ de la pompă provin din taxele mai mici percepute de stat.
Rainer Seele, noul şef al grupului OMV, a declarat ieri că divizia Downstream Oil (rafinării plus benzinării) va rămâne în continuare generatorul de cash al companiei.