Suprataxă pe bănci și multinaționale, nu și pe moșteniri. Precizările ministrului de Finanțe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O suprataxă pe profitul excepțional al băncilor și o taxare a multinaționalelor sunt câteva dintre măsurile luate în calcul pentru reducerea deficitului bugetar.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre noile măsuri fiscale

Anunțul a fost făcut luni seară la Digi24 de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Întrebat dacă în pachetul de măsuri fiscale s-a luat în calcul o taxă de 1% pentru multinaționale dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri, ministrul a răspuns:

Există această discuție, este văzută ca și un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici, pentru că cei care sunt în zona de pierdere fiscală... dar taxa de cifra de afaceri are rolul de a stabili un impozit pe profit minimal”, a afirmat ministrul.

În ce privește impunerea unei taxe pe profiturile execepționale ale băncilor, Marcel Boloș a spus că „cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale”.

„Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunțul va fi făcut la momentul potrivit”, a adăugat Marcel Boloș.

Întrebat dacă se ia în calcul și un impozit pe moșteniri, ministrul a spus că „nu mai există așa ceva”.

Legat de voucherele de vacanță și tichetele de masă peste un anumit venit, Boloș a precizat că aceste măsuri sunt cuprinse în pachetul de reducere de cheltuieli, „dar aici gândirea în ceea ce privește aceste reduceri de cheltuieli a fost ca personalul de execuție să fie protejat”.

S-a și stabilit un ordin de mărime pentru venitul peste care nu se mai primește voucherul de vacanță”, a adăugat oficialul.

O altă măsură fiscală vehiculată în ultime perioadă este impunerea unui impozit de 10% pentru dobânda titlurilor de stat.

Aceasta vine ca și o completare a surselor de venit. Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum înainte, nu se aplică retroactiv. Mai rămâne de analizat la Ministerul Finanțelor”, a completat ministrul.

De asemenea, Boloș a spus că TVA pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%.

Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite