SUA vor impune tarife de până la 3521% la panourile solare din Asia de Sud-Est
0Oficialii americani din domeniul comerțului se pregătesc să impună tarife de până la 3.521% la importurile de panouri solare din patru țări din Asia de Sud-Est, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie a declarat că lecțiile din criza energetică care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina nu au fost pe deplin învățate.

Departamentul de comerț al SUA a anunțat noile tarife, vizând companii din Cambodgia, Thailanda, Malaezia și Vietnam, după o investigație începută în urmă cu un an, când producătorii americani de panouri solare au acuzat companiile chineze că au inundat piața cu bunuri subvenționate și ieftine.
Produsele din Cambodgia s-ar confrunta cu cele mai mari tarife, de 3.521%, după ce companiile sale nu au cooperat cu ancheta SUA, în timp ce produsele fabricate în Malaezia de producătorul chinez Jinko Solar se confruntă cu taxe de puțin peste 41%; produsele rivale Trina Solar din Thailanda vor suporta tarife de 375%.
O agenție guvernamentală separată din SUA, Comisia pentru Comerț Internațional, urmează să ia o decizie finală cu privire la tarife în iunie.
Cazul a fost adus anul trecut de compania coreeană Hanwha Qcells, First Solar din Arizona și câțiva producători mai mici de panouri solare din SUA. Aceștia au acuzat companiile chineze cu fabrici în Malaezia, Cambodgia, Thailanda și Vietnam că transportă panouri cu prețuri sub costul lor de producție, din cauza subvențiilor nedrepte de stat.
Cu toate acestea, criticii, inclusiv grupul comercial Asociația Industrielor Energiei Solare, au spus că tarifele ar dăuna producătorilor de energie solară din SUA, deoarece ar crește prețurile la celulele importate care sunt asamblate în panouri la fabricile americane.
Separat, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a subliniat preocupările cu privire la viitorul securității energetice înainte de un summit de 60 de țări de la Londra, joi și vineri, pe care îl găzduiește împreună cu secretarul britanic pentru energie, Ed Miliband.
La ea vor participa miniștri din SUA, Japonia, Franța, Germania și India și state producătoare de petrol, inclusiv Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite, împreună cu șefii marilor companii de petrol și gaze și companii de energie regenerabilă. Rusia este exclusă, iar China va lipsi din cauza unei ciocniri de jurnal, într-o lovitură pentru summit.
Invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022 a declanșat sancțiuni internaționale, pierderea gazului rusesc din Europa, o creștere a costurilor angro ale energiei și o graba de a asigura aprovizionarea cu energie alternativă.
Birol a declarat pentru Financial Times că crede că „lecțiile din Ucraina nu au fost încă pe deplin înțelese”, adăugând că există trei reguli de aur pentru securitatea energetică: diversificarea aprovizionării, suficientă predictibilitate politică pentru a permite companiilor să facă investiții pe termen lung și cooperare globală.
Europa rămâne puternic dependentă de gazul importat, iar piețele au fost volatile, pe fondul schimbărilor aduse subvențiilor și reglementărilor energetice și al războiului comercial declanșat de anunțurile frecvente ale tarifelor lui Donald Trump.
Birol a spus că războiul comercial a provocat „incertitudine care va afecta cererea de petrol și gaze pentru o vreme de acum înainte”.
Există riscuri tot mai mari în jurul aprovizionării cu energie, inclusiv războaiele din Ucraina și Gaza, criza climatică, atacurile asupra cablurilor submarine și atacurile cibernetice. „Există riscuri tradiționale și riscuri emergente și acestea trebuie să fie mai mult în dezbaterea internațională”, a spus el.
Producătorii de petrol și gaze Shell, BP, ExxonMobil, TotalEnergies, Eni și Equinor urmează să participe, alături de companiile de energie eoliană Ørsted și Vestas și de utilități EDF, Enel, Octopus și Iberdrola.
„Am invitat China, dar, din păcate, nu au putut să accepte din motive calendaristice”, a spus Birol. „Ne dorim ca toată lumea să fie la masă, dar țările care participă la întâlnire reprezintă trei sferturi din PIB-ul mondial, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este deloc rău.”, a adăugat el, scrie The Guardian.
Summitul de la Londra va fi precedat miercuri de o întâlnire între miniștrii Marii Britanii și experții din industrie cu ateliere tehnice pentru a discuta despre securitatea gazelor, mineralele critice și sistemul energetic al Ucrainei.