SUA vede cu ochi buni rolul PPC, care a achiziţionat Enel România, în securitatea energetică din regiune
0Prezența PPC pe coridorul Grecia-Bulgaria-România-R.Moldova-Ucraina, fie că vorbim de LNG sau de electricitate, este văzută cu ochi buni de către SUA, potrivit presei din Grecia, care analizează întâlnirea dintre CEO-ul companiei, Georgios Stassis, și responsabilul pentru resurse energetice din cadrul Departamentului de Stat, ambasadorul Geoffrey Pyatt.
Cei doi au avut o întrevedere la Washington, urmată de participarea la o conferință pe tema cooperării din Mediterana de Est. „Coridorul vertical care leagă Grecia până în Moldova și Ucraina este un exemplu foarte puternic al modului în care traducem acea viziune mai largă a Inițiativei celor Trei Mări în noi arhitecturi ale cooperării care, în acest caz, vor fi importante atât pentru renunțarea la cărbune în Europa Centrală și Balcanii de Vest, cât și la diminuarea influenței lui Vladimir Putin, care folosește gazul și energia drept armă. O realizarea foarte importantă, temă pe care am avut oportunitatea de a vorbi în această dimineață cu CEO-ul PPC. A fost foarte încurajator să aud cât de mult succes a avut PPC în transformarea sa, dar și noua miză a PPC în România, eforturile pe care le face pentru a accelera tranziția spre regenerabile în Grecia și în regiune”, a declarat Pyatt.
Investiții în generarea de energie curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria
La rândul său, Georgios Stassis a declarat că subiectele discutate cu Pyatt au vizat planurile PPC privind tranziția energetică, noile investiții în generarea de energie curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria și în restul regiunii, precum și rolul important al PPC în ceea ce privește extinderea coridoarelor energetice regionale și Inițiativa celor Trei Mări.
„PPC are o oportunitate uriașă întrucât a intrat deja în coridorul strategic al Balcanilor, având ca punct de bază România prin achiziționarea Enel, dar având și planuri de a realiza achiziții în Bulgaria, ceea ce ar însemna acces la o piață unificată de aproape 40 de milioane de consumatori, fără restricții și tranzacții transfrontaliere, ceea ce îi permite vânzarea în mod liber a energiei electrice între țări”, notează ziariștii de la Liberal.gr.
De altfel, PPC a invocat rolul strategic al României încă de la primele declarații făcute pentru presa din România. Reprezentanții companiei au vorbit despre importanța interconexiunii energetice dintre Grecia și România via Bulgaria și despre faptul că au planuri de investiții ambițioase. Confirmarea a venit odată cu publicarea planului strategic al PPC pentru 2024-2026, care prevede o accelerare a investițiilor la niveluri record. La nivel de grup, PPC are un portofoliu de proiecte de 18 GW pentru capacități de energie regenerabilă, din care o treime vizează România.