Studiul care arată puterea de cumpărare a consumatorilor europeni și diferențele dintre ei. Ce loc ocupă România

0
Publicat:

Puterea de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este, în medie, de 17.688 de euro în 2023. Cu toate acestea, cele 42 de țări din Europa prezintă diferențe clare.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oamenii din Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au un venit net mult mai mare decât în ​​restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai scăzută în Belarus, Kosovo și Ucraina. Cel mai mare câștigător al anului este Irlanda, care a urcat cu patru locuri în comparația generală europeană.

Acest lucru este demonstrat de studiul GfK Purchasing Power Europe 2023. Pentru anul 2023, europenii vor avea la dispoziție un total de aproximativ 12,1 trilioane de euro, pe care îi pot cheltui pentru alimente, locuințe, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanță, mobilitate sau chiar nevoile consumatorilor.

Pe cap de locuitor, aceasta corespunde unei puteri medii de cumpărare de 17.688 euro, ceea ce reprezintă o creștere nominală de 5,8 la sută față de valoarea revizuită a anului precedent. Cu toate acestea, cât de mult au consumatorii, de fapt, disponibil pentru a cheltui și a economisi variază foarte mult de la o țară la alta și depinde, de asemenea, de modul în care prețurile de consum vor evolua în 2023.

Olanda: Distribuția omogenă a puterii de cumpărare în provincii

În Olanda, oamenii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 25.098 de euro. Acest lucru îi plasează pe olandezi pe locul 12 în Europa și cu aproape 42 la sută peste media europeană. 

În comparație cu alte țări europene, unde decalajul puterii de cumpărare este uneori foarte mare, distribuția regională a potențialului de cheltuieli în provinciile olandeze este destul de echilibrată. Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor diferă cu puțin peste 8 la sută în ambele direcții. 

Franța: Cea mai mare putere de cumpărare la Paris

În Franța, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în acest an este de 23.355 de euro. Acest lucru îi plasează pe francezi cu exact 32 la sută peste media europeană și pe locul 15 într-o comparație europeană. Top 10 include în principal districtele care se află în regiunile Île-de-France și Auvergne-Rhône-Alpes.

Ca și în anii precedenți, clasamentul puterii de cumpărare este condus de Paris, unde oamenii au 38.588 de euro pe cap de locuitor pentru cheltuieli și economii. 

Italia: Nord, putere de cumpărare puternică; Sud, putere de cumpărare slabă 

În Italia, oamenii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 20.205 euro. Aceasta îi plasează pe italieni cu puțin peste 14% peste media europeană și pe locul 16 din cele 42 de țări examinate. În Italia, există diferențe clare în distribuția regională a puterii de cumpărare între nordul bogat și sudul mai sărac. Toate provinciile din primele 10 sunt în partea de nord a Italiei. Ca și în anii precedenți, Milano este pe primul loc. În provincia din jurul metropolei modei Milano, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este de 28.141 de euro, ceea ce este cu peste 39% peste media națională italiană.   

Moneda euro jpeg

Spania se îndepărtează încet de media europeană

În Spania, puterea de cumpărare pe cap de locuitor se ridică anul acesta la 16.449 de euro. Acest lucru îl plasează pe spaniol cu 7 procente sub media europeană și pe locul 17 din cele 42 de țări europene. 

Aceasta înseamnă că Spania se îndepărtează din ce în ce mai mult de media europeană de la an la an.  

România: Decalajul puterii de cumpărare se mărește

În România, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este de 7.738 de euro anul acesta. Asta înseamnă că românii sunt cu 56 la sută sub media europeană și coboară două locuri până pe locul 33.

Nu au existat modificări în clasamentul în primele 10 județe anul acesta. Cu toate acestea, se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă și puternică din România se lărgește. 

Bucureștiul se află clar pe primul loc cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98 la sută mai multă putere de cumpărare decât media națională și chiar de 3,8 ori mai multă putere de cumpărare decât locuitorii județului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare, pentru cheltuielile lor și disponibile pentru economisire. 

Venitul net disponibil acolo este de doar 4.010 euro pe cap de locuitor, ceea ce corespunde la aproape 52 la sută din media națională. Primele 10 județe au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. 

Studiu, disponibil pentru 42 de țări europene

Studiul „GfK Purchasing Power Europe 2023” este disponibil pentru 42 de țări europene la niveluri fine, cum ar fi municipalități și coduri poștale, precum și date relevante despre rezidenți și gospodării, precum și hărți digitale.

Puterea de cumpărare se referă la venitul disponibil excluzând impozitele și contribuțiile la asigurările sociale, inclusiv plățile de transfer și este prezentată ca indice pe cap de locuitor și pe an în euro. Puterea de cumpărare GfK se referă la venitul disponibil nominal. Aceasta înseamnă că valorile nu sunt ajustate pentru inflație. Pe lângă datele din statisticile impozitului pe venit, calculul se bazează pe statistici relevante pentru calcularea plăților de transfer și a valorilor prognozate de la institutele economice.

Consumatorii își folosesc puterea generală de cumpărare pentru a acoperi toate cheltuielile pentru alimente, locuințe, servicii, dar și costurile cu energia, pensiile private și asigurările, precum și alte cheltuieli, de exemplu pentru vacanțe, mobilitatea și dorințele consumatorilor.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite