STUDIU: România figurează cu 56 de firme în topul celor mai mari 500 de companii din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grafic economie calcule

România figurează cu 56 de companii în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est în 2017, potrivit studiului Top 500 ECE realizat de compania de asigurări de credite Coface. Adică, cu nouă firme mai puţin decât în 2016.

2017 a fost un an excelent pentru ţările din Europa Centrală şi de Est şi pentru cele mai mari companii din regiune. Creşterea a fost determinată în principal de consumul privat crescut, de o revenire a cererii externe pentru exporturi, graţie recuperării Zonei Euro şi îmbunătăţirii cererii din partea Rusiei, este una dintre concluziile studiului anual Top 500 ECE.

Aproximativ 80% din exporturile regiunii merg către UE, în timp ce Rusia rămâne un important partener de comerţ pentru ţările din zona Baltică. Coface a îmbunătăţit evaluările privind riscul mai multor ţări din regiune, şi anume Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Rusia şi Serbia, doar Croaţia şi Serbia având un risc relativ mare de neîndeplinire a obligaţiilor.

Economia din Europa Centrală şi de Est este în plină expansiune, companiile s-au bucurat de un mediu macroeconomic bun în 2017, rata medie de creştere a PIB-ului ajungând la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, de 4,5%, după ce în 2016 a fost de 3,1%, iar în 2015 de 3,7%. Drept urmare, companiile din Top 500 au încheiat anul cu o creştere a cifrei de afaceri de 11,8%, ajungând la 652 miliarde euro şi o creştere a ratei de angajare de 4,7%, ajungând la 2,4 milioane de persoane, explică Declan Daly, CEO, Coface Europa Centrală şi de Est.

Top 500 jucători: creştere a cifrei de afaceri, profit net şi recrutare

Studiul relevă o Europă Centrală şi de Est (ECE) puternică şi în expansiune, cu riscuri mai scăzute în 2017, fapt care s-a tradus în venituri mai mari (+11,8%), o profitabilitate cu o creştere a profitului net de 16,2% pentru cele mai puternice 500 de companii din regiune. Aceste companii au fost întotdeauna angajatori importanţi ai regiunii. Chiar dacă piaţa muncii din Europa Centrală şi de Est devine mai strânsă şi chiar dacă a devenit mai dificil să angajezi personal calificat, giganţii din top 500 au crescut numărul angajaţilor cu 4,7%. Dezvoltarea generală pozitivă a pieţei muncii în ECE a dus la salarii mai mari şi la îmbunătăţirea încrederii consumatorilor.

“Deşi a rămas principalul factor de creştere, în România, consumul a început să încetinească în acest an, din cauza impactului scăzut al reducerii impozitelor şi a revenirii inflaţiei. Principalul motor al creşterii economiei continuă să fie cererea internă, consumul casnic, ce reprezintă 70% din PIB. Pierderea forţei de muncă rămâne o preocupare pentru toate companiile şi determină o creştere suplimentară a compensaţiilor. Cu toate acestea, dezvoltarea economiei ar trebui să creeze impulsul necesar marilor firme româneşti pentru a evolua şi pentru a ajunge în TOP 500 companii din Europa Centrală şi de Est într-un număr cât mai mare”, declară Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Cele trei sectoare cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (auto & transport, petrol & gaze, comerţ nespecializat) continuă să reprezinte aproape 60% din veniturile generate. Cu toate acestea, creşterea în cifra de afaceri totală a fost determinată de toate industriile în 2017. Cei mai importanţi contribuitori în cifre absolute au fost companiile din energie, auto şi comerţ, care sunt şi cele mai numeroase în clasificarea pe sectoare. Profitul net s-a dezvoltat pozitiv pentru majoritate, cu creşteri între 5,0% (lemn & mobilier) şi 51,4% (textile, pielărie & îmbrăcăminte). Cele mai mari câştiguri totale s-au înregistrat în sectoarele minerale, produse chimice, petrol, plastic şi farmaceutic (9,5 miliarde euro). Sectorul construcţii a întâmpinat din nou probleme şi a fost singurul din industrie care a raportat o pierdere netă (-118,6%), deşi veniturile au crescut cu 16%.

Auto & Transport reprezintă cel mai mare sector şi a beneficiat de o cerere în creştere în special în Europa de Vest, unde se exportă cea mai mare parte a producţiei din ECE. În Europa Centrală şi de Est, există o creştere a numărului de companii din domeniul auto, în timp ce companiile deja existente şi-au mărit capacitatea - exemple recente includ o nouă fabrică Jaguar Land Rover în Slovacia şi BMW în Ungaria.

Coloana vertebrală a Top 500 ECE, sectoarele minerale, produse chimice, petrol, plastic şi farmaceutic, s-au redresat în urma revenirii preţurilor petrolului, în 2017. Sectoarele minerale şi petrol au beneficiat de o revenire a preţurilor petrolului şi de cererea în creştere. Produsele chimice şi plastice au înregistrat o producţie mai mare, datorită noilor investiţii şi cererii puternice, atât interne cât şi externe. Sectorul farmaceutic a profitat de pe urma consumului casnic în creştere, îmbătrânirii populaţiei, precum şi a experienţei impactului pozitiv al Investiţiilor Străine Directe (ISD) şi a cererii mai mari pe pieţele externe.

Cel de-al treilea sector în top este comerţul nespecializat. Motorul principal al creşterii ECE este consumul casnic, care a accelerat în mod special în 2017, ca urmare a ratei scăzute a şomajului şi a salariilor în creştere. O creştere a cheltuielilor a fost înregistrată în categorii de comerţ variate. Acest sector este din nou cel mai important angajator; aproape o treime din angajaţii Top 500 ECE (608.000 persoane) lucrează în acest sector, ceea ce reprezintă o creştere de +6,3% faţă de 2016.

“Perspectivele pentru 2018 şi pentru viitor sunt optimiste, deşi ar trebui să ne aşteptăm la o dezvoltară economică mai slabă. După atingerea vârfului de 4,5% în 2017, Coface preconizează o scădere la 4,1% în 2018 şi la 3,4% în 2019 în regiunea ECE. O astfel de încetinire nu se va extinde, iar afacerile vor beneficia în continuare de o cerere solidă. Gospodăriile se vor baza în continuare pe rata scăzută a şomajului şi pe creşterea salariilor. O altă contribuţie pozitivă la creştere va fi reprezentată de revenirea investiţiilor. Totuşi, scăderea forţei de muncă în regiune a ajuns la nivele înalte şi a devenit un obstacol important, limitând expansiunea economică şi de afaceri,” conchide Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface Europa Centrală şi de Est.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite