Paradox PSD: Buget redus pentru cercetare, dar OUG pentru înfiinţarea Centrului de Excelenţă în Studii. „România, centrul regional în cercetare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe programul prezentat sâmbătă de social-democraţi la CEx se numără şi adoptarea unei OUG  pentru înfiinţarea „Centrului de Excelenţă în Studii în sud-estul Europei”. Astfel, PSD îşi propune ca România să devină „centru regional de cercetare şi inovaţie”, dar şi „lider regional cu importanţă geostrategică şi economică”. Cu toate acestea, ministrul Cercetării a demisionat vineri, iar la rectificarea bugetară s-a tăiat cel mai mult de la cercetare.

Potrivit unui document oferit de PSD, social-democraţii ar urma să discute la şedinţa Comitetului Executiv de sâmbătă şi adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru „înfiinţarea «Centrului de Excelenţă în Studii în Sud-Estul Europei» (Balcani) cu participarea tuturor ţărilor din regiune. Astfel, PSD promite că printre beneficiile unui astfel de proiect se va număra şi transformarea României în „Centrul Regional de Cercetare şi Inovaţie”, ţara alocând anual 100 de locuri pentru ce mai buni studenţi din ţările partenere. 

Mai mult, sursa citată arată că bursele lunare, acordate tinerilor din România, Cehia, Slovacia, Croaţia, Moldova, Albania, Bulgaria, Bosnia, Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Ucraina, „vor fi echivalentul a 10.000 de euro”. Astfel, statul român ar urma să aloce lunar 1 milion de euro pentru studenţii înscrişi în Centrul de Excelenţă. 

Imagine indisponibilă

Cu toate acestea, la rectificarea bugetară stabilită de Guvern pentru 2018, ministerul Cercetării a fost cel mai defavorizat, pierzând 122 milioane de lei. Deşi nu a făcut încă public motivul, ministrul Cercetării Nicolae Burnete a demisionat vineri, fiind astfel primul ministru al Cabinetului Dăncilă care şi-a depus mandatul. 

„Ministrul Cercetării şi Inovării, prof. dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în această dimineaţă mi-am depus demisia la Cancelaria premierului. Demisia mea este irevocabilă şi cel puţin la acest moment nu va face subiectul unei conferinţe de presă", s-a arătat în comunicatul de presă emis de Ministerul Cercetării. 

Fostul ministru al Educaţiei în guvernul Ponta, Sorin Cîmpeanu, a declarat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că apreciază demnitatea ministrului Cercetării, criticând astfel tăierile de buget de la cercetare.

„Apreciez gestul profesorului Nicolae Burnete ca fiind un act de demnitate în condiţiile subfinanţării şi dezinteresului faţă de cercetarea ştiinţifică din România. Subfinanţarea s-a acutizat recent, prin proiectul unei rectificări bugetare negative în domeniul cercetării", a scris Cîmpeanu vineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite