STUDIU Femeile sunt mai cinstite decât bărbaţii atunci când trebuie să îşi plătească taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
discriminare

Femeile sunt mai puţin înclinate să trişeze când este vorba despre respectarea obligaţiilor fiscale şi plata taxelor, chiar şi în ţări cu egalitate de gen ridicată, arată un studiu citat de Washington Post.

Studiul a fost realizat pe 2.000 de studenţi din patru ţări - Statele Unite, Italia, Regatul Unit şi Suedia -, pentru a ilustra nu numai o perspectivă unică asupra sistemelor fiscale, ci şi de ce oamenii respectă normele şi regulile.

Pentru studiu,  subiecţilor le-a fost cerut să îndeplinească o sarcină de bază: să copieze o linie de text de pe o bucată de hârtie într-o foaie de calcul pe calculator. Pentru fiecare rând copiat corect, au primit 10 cenţi. La sfârşitul experimentului, acest lucru a fost transformat în bani reali.

După fiecare sarcină, subiecţilor le-a fost prezentat un scenariu fiscal şi li s-a cerut să raporteze veniturile pe baza câştigurilor obţinute. Ei puteau să raporteze cât de mult doreau din veniturile pe care le obţineau. Deşi organizatorii studiului nu au afirmat explicit acest lucru, subiecţii au înţeles, desigur, că vor păstra mai mulţi bani dacă nu vor raporta toate veniturile pe care le obţineau, la fel ca şi în cazul contribuabililor efectivi.

A fost însă o capcană. Le-a fost spus că există o probabilitate de 5% ca veniturile lor să fie auditate. Dacă erau prinşi că trişează, trebuia să plătească o amendă egală cu dublul impozitelor datorate. Desigur, cu o şansă atât de mică de a fi auditate şi de o amendă destul de mică, din perspectiva unei alegeri raţionale, cea mai bună alegere era întotdeauna să nu raporteze veniturile.

Decizia lor de a raporta sau nu venituri a fost folosită pentru a vedea, aşadar, cât de mult sunt dispuşi unii oameni să respecte legislaţia fiscală.

Femeile au fost mai oneste în privinţa veniturilor lor, în fiecare ţară             

Studiul arată că, în fiecare ţară, femeile au fost, în medie, mai oneste în privinţa veniturilor lor decât bărbaţii.

În Statele Unite, bărbaţii au raportat în medie 60% din venituri, în timp ce femeile au raportat 73%, deci un decalaj de gen de 13%. Diferenţa de gen a fost şi mai mare în celelalte ţări: 19 puncte procentuale în Italia, 22 puncte în Regatul Unit şi 25 puncte în Suedia.

Curios, diferenţa a fost cea mai mare în Suedia, care se situează printre ţările cu cele mai înalte niveluri ale egalităţii de gen în lume, şi cea mai mică în Statele Unite, care se situează considerabil mai jos.

Ce înseamnă diferenţa?

Rezultatele arată, potrivit cercetătorilor, că aşteptările normative şi percepţiile privind modul în care femeile trebuie să se comporte par să aibă consecinţe comportamentale reale.

Acesta este motivul, potrivit lor, pentru care politologul Jessica Preece spune că „psihicul de gen” continuă să aibă efecte puternice asupra comportamentului - în acest caz, onestitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite