STUDIU Eurobank Property Services: locuinţele s-au ieftinit şi în al doilea trimestru din acest an, cu 2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele noi s-au ieftinit mai mult decât cele vechi
Locuinţele noi s-au ieftinit mai mult decât cele vechi

Preţurile locuinţelor s-au redus la nivel naţional cu 2% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce sugerează persistenţa unui trend uşor descrescător, cu oscilaţii la nivel regional şi al oraşelor, potrivit Eurobank Property Services (EPS).

În al doilea trimestru al anului 2014, indicele naţional a continuat parcursul uşor descendent din trimestrul anterior, cu o scădere a nivelului preţului mediu cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, în timp ce - comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut - preţurile imobiliare la nivel naţional au scăzut cu 2%.

Minus de 3,8% pe an

În ultimii cinci ani care au trecut după "crash"-ul din 2009, preţul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an, potrivit celei mai noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale.

Bucureştiul şi Ilfovul au crescut în 2013

Deşi evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 a înregistrat o tendinţă descendentă, indicele pentru Bucureşti a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru, cu o rată de creştere de 1,9% pe segmentul Bucureşti Periferie şi o scădere de 1,2% în Bucureşti Centru.

În perioada relativ stabilă din ultimii ani, indicele Capitalei a alunecat atingând o medie de -3,5% pe an.

În pofida unei corecţii trimestriale negative, preţurile din Judeţul Ilfov s-au stabilizat în ultimul an, de o manieră similară cu ultimii 5 ani, depăşind ca performanţă principalele zone urbane ale Capitalei.

În sud au scăzut cel mai mult preţurile

Toate cele opt diviziuni regionale ale României au înregistrat o modificare negativă în trimestrul al doilea, de la an la an.

Cele mai mari scăderi de preţ de la an la an s-au înregistrat în sud şi în centru, indicând faptul că modificările preţului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezintă o mică variaţie în jurul indicelui mediu naţional.

Începând din vara anului 2009, Moldova a menţinut cea mai mică rată de scădere a preţului mediu anual calculat pe o perioadă de 5 ani, de 1,7%, urmată de Sud cu 2,9%, în timp ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat în jurul mediei naţionale de -3,8%.

Iaşi: cea mai mică scădere

O variaţie stabilă şi limitată se aplică şi indicilor corespunzători marilor oraşe din România, cu cele mai largi variaţii pe termen scurt, interpretabile ca şi corecţii ale fluctuaţiilor temporare, în timp ce Brăila şi Constanţa au demonstrat o creştere pozitivă în trimestrul al doilea, de la an la an.

Pe termen lung, Iaşi a înregistrat cea mai mică scădere medie anuală pe perioada ultimilor cinci ani, de 1%, urmat de Timişoara cu 2,8%, în timp ce toate celelalte oraşe au înregistrat rate mai abrupte de scădere a preţurilor.

EPS subliniază că piaţa proprietăţilor noi a câştigat avânt, în timp ce celelalte tipuri şi pieţe locale par să-şi fi regăsit echilibrul în aşteptarea revenirii unui mediu de creştere şi a reapariţiei cererii.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite