Studiu de caz. Ratele la creditele în lei ar putea creşte anul acesta cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cele mai mici dobanzi la credite banca ghiseu FOTO Adevarul

Românii ar putea plăti rate mai mari la creditele în lei cu până la 10%, în acest an. Creşterea este datorată de majorarea Robor, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele.

Săptămâna trecută, indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat până la 0,91% pe an, nivel maxim din 22 ianuarie 2016, de la 0,89% în şedinţa precedentă.

O analiză realizată de Finzoom.ro arată că, în lumina acestei majorări şi a estimărilor făcute de bănci, evoluţiile ratelor la creditele în lei vor fi substanţiale. Este de aşteptat, astfel, o creştere chiar de 10% a ratelor faţă de anul trecut.

Este de menţionat că Robor se calculează zilnic de către Reuters, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia indicatorului Robor 3M (la 3 luni) este cea care creează premisele pentru creşterea sau reducerea dobânzilor variabile la creditele în lei, acordate de bănci.

Indicele Robor a fluctuat pe parcursul anului 2016, având şi scurte perioade de timp în care a stagnat. Dacă la începutul anului a avut valoarea de 1%, în data de 27 septembrie a atins şi un minim istoric (0,68%). Punctul culminat al anului a fost momentul Brexitului (24 iunie 2016), când indicele Robor a urcat în doar o zi de la 0,73 la 0,85.

Ce s-a schimbat în 2017                                                                                           

În data de 3 mai, indicele Robor a înregistrat un boom, având cea mai mare valoare atât a acestui an, cât şi a ultimelor 3 trimestre (0,93). Dacă tendinţa de creştere se va menţine până la data actualizării indicelui pentru următorul trimestru, ratele vor creşte cu cel puţin 28,43 lei, estimează Finzoom.ro.

Studiu de caz

Analiştii Finzoom.ro au realizat o simulare  a unui credit de tipul  ”Prima Casă”, contractat spre sfârşitul anului 2016.

Suma: 225.000 lei (50.000 euro echivalent)

Perioada: 30 ani

Dobânda: ROBOR 3M + 2%

Comision: 0,45% anual, calculat la valoarea garanţiei (şi anume 50% din soldul finanţării garantate / sau a principalului).

rate credite in lei studiu de caz

Foto: Finzoom.ro

Astfel, dacă un consumator a contractat un credit în septembrie 2016, când indicele Robor ajunsese la un minim istoric, plătea o rată de 911,41 lei.

Însă ajustarea dobânzilor efectuată în următorul trimestru i-a adus surprize, respectiv rate mai mari cu 24,93 lei, comparativ cu trimestrul anterior (rată 936,34 lei).

Deşi indicele Robor s-a menţinut destul de ridicat, la finalul lunii martie (când se ia în considerare indicele pentru următorul trimestru), ratele au mai scăzut cu circa 5 lei (931.59 lei).

Iar în ipoteza în care indicele ROBOR va urcă la 1,5%, aşa cum prognozează analiştii financiari ING în 2017, se va înregistra o creştere a ratei până la finalul acestui an cu 10%, respectiv cu 96,64 lei.  

În luna august 2016, prognoza era chiar mai pesimistă, pentru un Robor de 2,5%, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă a ratei lunare, cu 221,61 lei mai mult faţă de luna septembrie a anului trecut – creştere cu 24% a ratei lunare. „O prognoză a ING Bank din luna august arată că indicatorul Robor la trei luni ar putea urca la 2,5% în 2017, apoi la 3% în 2018, lucru care ar însemna o creştere substanţială a costurilor la creditele pentru consum acordate în lei populaţiei”, arătau analiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite