VIDEO Şomaj tehnic: Violeta Alexandru cere angajatorilor să pregătească documentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a cerut vineri tuturor angajatorilor să pregătească documentele pentru accesarea şomajului tehnic.

"Am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaţilor fondurile pentru şomaj tehnic. Am decis să propun completarea Ordonanţei 30/2020, primul act normativ care se referea la şomajul tehnic, urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor. 

Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii, la cabinetul premierului prin care oamenii ne-au făcut sugestii din practică legate de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru şomajul tehnic. 

Pentru solicitările adresate de companiile a căror activitatea a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parţial, pe baza unei cereri însoţite de o declaraţie simplă, la care se ataşează lista angajaţilor pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic, se pot depune documentele la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri. 

Procedura a fost simplificată şi în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plăţile, respectiv de îndată ce actele sunt depuse la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în maximum 15 zile spre deosebire de prevederea iniţială care se referea la 30 de zile agenţiile vor efectua plăţile pentru angajator", a arătat ministrul Muncii, într-o conferinţă susţinută la Guvern.

Ministrul a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 - 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.

Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic.

"Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul. Plăţile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. La fel se va întâmpla şi la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, 1 - 16 aprilie", a mai spus şeful de la Muncă. 

Principalele declaraţii:

Am decis să propun completarea OUG 30 ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor şi companiilor. Am simplificat procedura de acces.

Pentru companiile a căror activitate este afectată de pandemie se depune la AJOFM o cerere şi lista angajaţilor

Termenul de plată este de maximum 15 zile

Angajatorii trebnuie să îşi pregătească documentele, să le prezinte la ANOFM sau AJOFM de la 1 aprilie

Fac precizarea ca angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile, se vor face direct de către AJOFM

Pentru alte categorii de angajatori, tot ce înseamnă angajator privat, prevederile se aplică în totalitate

Îi încurajăm să îşi pregătească documentele

Echipele AJOFM sunt în prima linie, sunt deja organizate 

Alţi profesionişti, PFA: Pe baza declaraţiei pe proprie răspundere se depune solicitarea la agenţia judeţeană. Pe măsură ce documentele se primesc se fac plăţile de 75%

Cererile se pot depune şi online

Am inclus prevederi detaliate cu privire la remunerarea sportivilor. Fiecare club se va prezenta la AJOFM. Prin aceste măsuri am creat o procedură mai simplă, mai clară, mai eficientă. Am dispus comunicarea exclusive în mediul online

     

Ordonanţa clarifică şi situaţia în care pentru cei care au mai multe contracte va putea activa unul singur care îl avantajează cel mai mult

Am asigurat plata pentru mămicile aflate acasă în ingrijirea copilului şi fonduri pentru inserţie. Am solicitat să includem şi creşele.

Din punct de vedere juridic creşele nu sunt unităţi de învăţăamânt. Creşele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul Educaţiei a anunţat-o şi anume, închiderea unităţilor de învăţământ

Declaraţia pe proprie răspăundere vă arată că Guvernul are încredere

Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse şi apoi să deconteze. Se depun documentele la începutul lunii aprilie şi vor primi repede banii. Repet: nu este vorba despre decontarea banilor

Nu vom face verificări. De aceea insist. Verificările se vor face ulterior. Avem încrerere că ne furnizaţi informaţii corecte

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite