SONDAJ Peste 80% dintre români nu au sisteme de securitate acasă. Unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camere video pentru supravegherea enoriaşilor care vor merge de Înviere la bisericile din sectorul 2

Peste 80% dintre români nu au instalat încă un sistem de securitate acasă, potrivit unui sondaj comandat de Atu Tech (A2T.ro), magazin online de sisteme de securitate.

4 din 10 români care nu dispun de un sistem de securitate iau în calcul achiziţia şi montarea unuia în următoarele 12 luni. Aproape 52% dintre cei care au în vedere instalarea unui sistem de securitate acasă locuiesc în apartamente la bloc, 45% deţin o casă individuală, restul dorindu-şi să instaleze în locuinţele de vacanţă.

„Românii preferă sisteme de securitate complexe, care includ alarme, supraveghere video, detectoare de fum şi de gaze, interfoane, automatizări, control acces etc. pentru că au înţeles necesitatea şi avantajele pe care acestea le oferă”, spune Sorin Felea, director Atu Tech.

Potrivit sondajului, peste 40% dintre români consideră că este foarte important ca un sistem de securitate să fie dotat atât cu alarmă, cât şi cu monitorizare video şi, în plus, să includă detectoare de fum şi gaze, interfoane, automatizări, control acces. 34% dintre respondenţi consideră că este suficient ca un sistem de securitate pentru acasă să fie compus dintr-un sistem de alarmă şi unul de supraveghere video.

Cele mai utile beneficii ale unui sistem de securitate menţionate de respondenţii la sondajul Atu Tech sunt: asigurarea unui sentiment de confort şi siguranţă (33%), supravegherea locuinţei atunci când nu e nimeni acasă (31%) şi supravegherea împotriva spargerii locuinţelor (30%). În acest context, 7 din 10 români consideră că existenţa unui sistem de supraveghere acasă descurajează infractorii.

Anul trecut, la nivel naţional, au fost sesizate peste 23.000 de infracţiuni de furt din locuinţe, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar în prime cinci luni ale acestui an fiind sesizate 9.210 de infracţiuni de furt din locuinţe. Potrivit Poliţiei Române, analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarilor în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie, precum instalarea unui sistem de securitate.

Potrivit sondajului, mai mult de o treime dintre români ar fi dispuşi să plătească între 400 şi 600 de lei pentru achiziţia unui sisteme de securitate pentru acasă, aproape un sfert (24%) între 800 şi 1000 şi 23% ar putea aloca peste 1.000 de lei pentru a avea locuinţa securizată.

„Tendinţa actuală este spre achiziţia de produse şi sisteme Smart Home, astfel că producătorii de sisteme de alarmă au început să integreze funcţii smart în alarmele profesionale”, mai spune Sorin Felea.

Aceeaşi tendinţă, de a integra noi funcţii şi noi tehnologii, dar fără a face modificări la preţ, se regăseşte şi în categoria sistemelor de supraveghere video, în cele din urmă, aceste tipuri de produse devenind tot mai accesibile.

Specialiştii în sisteme de securitate Atu Tech (A2T.ro) recomandă ca instalarea să fie făcută de instalatori autorizaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite