Salariul minim ar putea creşte cu 8- 12%. Turcan: Pe mine mă interesează ca majorarea să fie consistentă şi simţită

Salariul minim ar putea creşte cu 8- 12%. Turcan: Pe mine mă interesează ca majorarea să fie consistentă şi simţită

Foto: Facebook

Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%, a transmis, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă", a transmis ministrul potrivit Agerpres.
 
Ministrul Muncii nu a putut preciza de când şi nici cu cât, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare.
 
„Aş vrea să ştiţi că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 şi 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită", a mai spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, la Ploieşti.
 
Premierul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.
 
Totuşi, patronatele nu sunt de acord cu majorarea salariului minim înainte de 1 ianuarie.
 
Potrivit directorului executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.
 
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin apreciat, luni, că aplicarea creşterii salariului minim din noiembrie sau decembrie, în loc de ianuarie, are scopul creşterii încasărilor la buget.
 
„Devansarea momentului creşterii salariului minim nu este o măsură cu impact social, ci mai degrabă o măsură prin care vrea să facă mai multe venituri pe final de an, pentru că va avea şi cheltuieli suplimentare pentru măsurile de protecţie socială cu consumatorul vulnerabil", a explicat Dumitru Costin, potrivit Agerpres.
 
Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, spune că propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creştere reală de 1%, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările