Salariile au crescut cu 20% în industria ospitalieră, dar angajatorii tot nu găsesc personal

Salariile au crescut cu 20% în industria ospitalieră, dar angajatorii tot nu găsesc personal

FOTO Shutterstock

În plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăţi când vine vorba de recrutare. Peste 85% din participanţii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs precizează că recrutează în momentul de faţă, însă candidaţii întârzie să apară.

Ştiri pe aceeaşi temă

44% dintre aceştia au până la 5 poziţii deschise în acest moment, un sfert au nevoie de până la 10 noi angajaţi, iar 17% au şi 20 de posturi disponibile. Acest lucru se întâmplă cu toate că beneficiile oferite sunt din ce în ce mai diversificate, iar salariile au crescut faţă de 2019, an similar cu 2021 la nivel de nevoi de recrutare. 
 
Conform sondajului eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, deficitul de forţă de muncă din HoReCa determină companiile să apeleze la importul de forţă de muncă, 23% menţionând că deja folosesc această soluţie pentru a-şi acoperi nevoile de recrutare. 
 
„Angajatorii din România şi-au pus problema importului de angajaţi din străinătate încă de dinainte de pandemie, în special cei din HoReCa sau producţie. Deşi anul trecut recrutările angajaţilor străini au fost puse pe pauză din cauza restricţiilor impuse de pandemie, lipsa de candidaţi a determinat angajatorii să revină la această strategie”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.
 
Principalele motive pentru care angajatorii întâmpină provocări în recrutare sunt pierderea încrederii candidaţilor în HoReCa, sector destabilizat în ultimul an şi jumătate, dar şi lipsa candidaţilor cu experienţă relevantă.
 
Vestea bună pentru cei care îşi doresc să lucreze în industria HoReCa este că salariile au crescut cu până la 20% faţă de 2019, susţin mai mult de jumătate dintre reprezentanţii companiilor participante la sondaj, în unele cazuri salariile medii depăşind şi 4.000 lei. În plus, peste o treime dintre angajatorii din HoReCa susţin că din toamnă volumul recrutărilor va creşte. 
 
„Piaţa muncii şi-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, iar în unele domenii business-urile au depăşit acest nivel. Deşi angajatorii din HoReCa întâmpină în continuare dificultăţi în recrutare, suntem optimişti că salariile şi beneficiile, dar şi reabilitarea imaginii industriei odată cu deschiderea sa la turaţii maxime vor atrage din nou candidaţi către acest sector”, mai spune Roxana Drăghici.
 
În ceea ce priveşte beneficiile pe care le pot obţine candidaţii din HoReCa, acestea au fost diversificate în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul şi tot atâţia oferă training-uri pentru perfecţionarea cunoştinţelor. 
 
Sondajul a fost realizat în luna iulie, pe reprezentanţii a 102 companii din HoReCa, manageri generali, manageri în resurse umane, dar şi antreprenori.
 
În acest moment, peste 32.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt
disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,1 şi 1,5 milioane de aplicări de la peste 120.000 de aplicanţi care îşi caută activ un loc de muncă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările