Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii sancţionată pentru atenţionarea populaţiei în privinţa naţionalizării Pilonului II, contestă în justiţie amenda

Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii sancţionată
pentru atenţionarea populaţiei în privinţa naţionalizării Pilonului II,
contestă în justiţie amenda

Raluca Ţintoiu

Raluca Ţintoiu, fostul director general al NN Pensii, care a fost sancţionată  100.000 de lei la începutul anului 2017 pentru că i-a avertizat pe clienţi că au existat discuţii privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private, merge în instanţă pentru a contesta decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul lui aprilie 2017, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că au existat, în acea perioadă, discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Raluca Ţintoiu declara atunci pentru „Adevărul” că mesajul transmis clienţilor a fost un mesaj de informare, cum sunt numeroase mesaje de informare pe care le trimite de obicei acestora.

Ulterior, ministrul de atunci al Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că „nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie „de-a dreptul aberantă”. Astfel, deşi informaţia a pornit, atunci, de la prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, ea a fost negată categoric de Viorel Ştefan: „Nu s-a discutat nici în lift despre un astfel de scenariu”.

Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut că nu au fost discuţii oficiale pe subiectul naţionalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Imediat, ASF a declanşat o investigaţie care s-a finalizat cu cea mai mare amendă din istoria ASF, de 750.000 de lei, primită de NN Pensii, şi cu retragerea autorizaţiei Ralucăi Ţintoiu, directorul general al companiei, care a fost de asemenea amendată cu suma de 100.000 de lei. Atunci, compania NN Pensii a transmis că nu va contesta amenda record de 750.000 de lei.

Sesizare la Curtea de Apel Bucureşti                                                                      

În schimb acum, Raluca Ţintoiu sesizează această amendă şi decizia ASF de a-i retrage autorizaţia, printr-o sesizare individuală, depusă la Curtea de Apel Bucureşti.

Anterior, Ţintoiu a mai depus o contestaţie la ASF, însă aceasta a fost respinsă.

Dubla măsură a ASF

Într-un final, zvonurile privind modificări aduse Pilonului II de pensii au fost confirmate.

La câteva luni după cazul NN Pensii, în iulie 2017, chiar în timpul audierii sale pentru postul de ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa a „scăpat” gafa supremă. El a declarat atunci că „Pilonul II se va desfiinţa.

ASF a deschis o investigaţie şi în acest caz, dar a decis, însă, că „nu sunt întrunite condiţiile impuse de cadrul legal pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei prin diseminarea de informaţii false sau înşelătoare”.

După aceea, Guvernul chiar a lansat în spaţiul public mai multe variante de modificare fie a mecanismului de funcţionare a Pilonului II de pensii fie a procentului virat.

Contribuţia a fost redusă

În cele din urmă, Executivul a decis, la pachet cu „Revoluţia fiscală”, reducerea procentului virat la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%.

Potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

„Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, arăta asociaţia într-un comunicat din 8 noiembrie 2017. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările