Prima de instalare, un bonus de lux

pentru a-l motiva, îi oferă prima de instalare", spune Rudolf Fedorovici, consultant în resurse umane al Advice Human Resources, care a întâlnit cazul unui specialist foarte bun în programare

pentru a-l motiva, îi oferă prima de instalare", spune Rudolf Fedorovici, consultant în resurse umane al Advice Human Resources, care a întâlnit cazul unui specialist foarte bun în programare căruia, deşi nu avea funcţie managerială, i-a fost acordată prima de către firma din Israel fără nicio ezitare. Angajarea managerilor se face de pe poziţii de egalitate, astfel încât prima este în mod natural rezultatul unor negocieri. "Valoarea acestei prime depinde foarte mult de capacitatea candidatului de a negocia", explică Fedorovici, care dă ca exemplu o situaţie în care, în prima de relocare, a fost inclusă şi o cotă din salariul soţiei. Suma era menită să reducă diminuarea veniturilor familiei ocazionată de perioada necesară soţiei să-şi găsească un nou loc de muncă.
"Se mai poate acorda cu titlu excepţional atunci când este instalat pe noul post o persoană care prin demisia lui de la angajatorul prezent poate pierde anumite beneficii, această primă de instalare având scopul de a compensa această pierdere", apreciază Alexandru Vasile, Business Development Manager la AIMS Human Capital Romania.
"Prima de instalare trebuie înţeleasă ca un bonus aflat undeva între o facilitate care îi ajută pe manageri să se stabiliească în noua locaţie şi un
impuls
care vine să-l convingă să accepte mai uşor propunerea de angajare", consideră Fedorovici. "Am întâlnit situaţii în care solicitarea unei prime a fost privită rău atât de angajator, cât şi de recrutor, pentru că nu se justifica. Era interpretată ca un bonus de mutare, doar atât", explică consultantul.
Dacă nu ai evaluat corect interesul angajatorului de a te recruta, s-ar putea să ratezi negocierea dacă soliciţi o primă de instalare.
Spre exemplu, atunci când poate recruta din aceeaşi localitate, iar candidatul solicită o primă de instalare, elementul poate deveni un criteriu de selecţie. "Sunt şi firme care nu au maturitatea necesară şi refuză candidatul numai pentru că a cerut prima de instalare", arată Fedorovici. Pe de altă parte, există şi firme care văd solicitarea ca pe un proces normal de negociere a pachetului salarial şi fie o acordă în schimbul unor compromisuri din partea candidatului, fie refuză cererea, dar continuă negocierea condiţiilor de angajare. Valoarea primei diferă în funcţie de distanţa relocării, durata şi capacitatea de negociere a părţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările