Optimismul scade. Comisia de Prognoză temperează aşteptările privind creşterea economică

Optimismul scade. Comisia de Prognoză temperează aşteptările privind creşterea economică

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNP) şi-a mai temperat aşteptările pe care le avea pentru acest an de la creşterea economică a României, estimând un avans de numai 5,5%, faţă de prognoza iniţială de 6,1%.

Ştiri pe aceeaşi temă

CNSP a publicat, în această săptămână, estimările privind proiecţia principalilor indicatori macroeconomici în perioada 2018 – 2022.

În primul rând, CNSP a redus creşterea Produsului Intern Brut (PIB) estimată pentru acest an, de la 6,1% la 5,5%. În rest datele au rămas identice indicând creşteri de 5,7% în 2019, 5,7% în 2020 şi 5,0% în 2021. Pentru 2022 a fost estimată o creştere PIB de 5,0%.

Comisia a revizuit, în schimb, în creştere, inflaţia medie anuală pentru 2018, de la 2,8% în ultima prognoză la 4,7%. În următorii doi ani, inflaţia urmează să scadă la 2,8% în 2019 (2,5% estimarea iniţială), şi la 2,5% (2,4%, estimarea iniţială) în 2021.

Tot parţial au fost revizuite şi proiecţiile referitoare la deficitul de cont curent, cifrele retransmise indicând un sold negativ de 3,1% în acest an.

Alte instituţii, mai pesimiste                                        

Alte instituţii au fost mai pesimiste atunci când au realizat estimările pentru creşterea economică a României.

Inclusiv Guvernul a înaintat cifre mai mici. Atunci când a elaborat proiectul de buget pentru anul 2018, Executivul l-a construit pe creştere a PIB de 5,5%, până la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), mai pesimistă decât prognoza Comisiei de Prognoză.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, de la 4,4% la 5,1%, dar cifrele sunt tot sub prognozele realizate de instituţiile româneşti.

Comisia Europeană (CE) a fost însă mai pesimistă. Aceasta a redus estimarea privind evoluţia PIB, estimând că economia românească va încetini în acest an la 4,1% (faţă de 4,5%, prognoza iniţială).

Raportul trimestrial al UniCredit arată că, în 2018, creşterea economică a României ar putea încetini chiar până la 3,9%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările