Ioana Petrescu, despre discuţiile de luni cu Băsescu: Îmi trecea prin cap că este un război politic, voiam să-mi iau proiectul şi să plec

Ioana Petrescu, despre discuţiile de luni cu Băsescu: Îmi trecea prin cap că este un război politic, voiam să-mi iau proiectul şi să plec

Ioana Petrescu a spus că studiile despre impactul reducerii CAS nu sunt publice  FOTO Marian Iliescu

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a afirmat că nu a dorit să ofere cifre în discuţiile de luni de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu despre reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru ca nu cumva acestea să fie folosite în războiul politic.

„Este vorba de un război politic şi CAS-ul era la mijloc. Nu m-am dus acolo cu cifre ca să argumentez o teorie economică. Traian Băsescu nu aştepta nişte cifre, ci aştepta să spun că o să cresc nişte taxe. Dar vă spun din capul locului că nu o să fac acest lucru. (...) Am fost politicoasă, nu am replicat“, a afirmat Petrescu la Antena 3.
 
Ea a mai afirmat că îi trecea prin cap „să îşi ia proiectul şi să plece“. 

Întrebată dacă a trimis studiile către preşedintele Traian Băsescu, ea a spus că aceste studii există, dar că datele nu pot fi făcute publice.

Petrescu a spus că impactul total al reducerii CAS este de 4,8 miliarde de lei pe 2015.  
Ea a dat ca argumente pentru finanţarea reducerii CAS reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor. 
 
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat ieri că evaziunea fiscală a fost anul trecut la 16% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 13,8%  în 2012. Cea mai mare parte a evaziunii de anul trecut, respectiv 12,2% din PIB provine doar din TVA.
 
El a arătat că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%.

Mai puteţi citi: 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările