Guvernul obligă instituţiile să folosească şi să accepte semnătura electronică. Vezi cum o poţi obţine simplu, din faţa ecranului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat recent două acte normative care generalizează utilizarea semnăturii electronice în instituţiile publice. Atât la nivel local cât şi la nivel central, autorităţile vor fi nevoite să emită şi să accepte documente semnate electronic cu certificat digital calificat.

Certificatul de situaţie de urgenţă, emis exlusiv online

Ordinul Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 791/2020, stabileşte că obţinerea Certificatului de Situaţie de Urgenţă se face exclusiv online, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere semnată electronic cu certificat digital calificat. Certificatul de Situaţie de Urgenţă se utilizează în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea de facilităţi şi de măsuri de sprijin, ori în relaţiile comerciale, în condiţiile legii. Solicitările trebuie depuse pe pagina prevenire.gov.ro, iar Certificatul va fi emis tot în format electronic.

Pentru agenţii economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei sunt disponibile două tipuri de Certificate:

1. Albastru  – eliberat pentru firmele care cer acordarea certificatului în baza declaraţiei pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente în perioada stării de urgenţă (exemplu: tip HoReCa, cabinete stomatologice, activităţi de îngrijire personală, tratament balnear, activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie etc)

2. Galben – eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din ianuarie – februarie 2020.

Ordonanţa care obligă instituţiile să accepte documente cu semnătură electronică

În acestă săptămână a intrat în vigoare şi Ordonanţa 38/2020, care prevede că actele emise în format electronic de către autorităţile şi instituţiile publice vor fi semnate cu semnătură electronică calificată. De asemenea, acestea au obligaţia de a primi înscrisuri semnate cu semnătură electronică de către persoanele fizice sau juridice. Autorităţile şi instituţiile au la dispoziţie 15 zile pentru emiterea actelor administrative necesare punerii în aplicare a ordonanţei. Înscrisurile emise de către autorităţile şi instituţiile publice ca urmare a primirii unor documente semnate cu certificat calificat se comunică în format electronic, cu excepţia situaţiei în care există o cerere contrară.

Cum poţi obţine semnătură electronică

În România, există cinci furnizori de semnătură electronică cu certificat calificat, acreditaţi de către Ministerul Comunicaţiilor: CertSIGN, DigiSign, Trans Sped, Alfasign şi Certdigital. Unii oferă semnătură electronică doar cu token (dispozitiv pentru păstrarea cheilor criptografice), iar alţii oferă şi varianta semnăturii electronice cu chei criptografice păstrate în Cloud, fără a fi necesară utilizarea tokenului. Preţurile încep de la 22 de euro (Trans Sped – certificat digital calificat cu chei criptografice păstrate în Cloud valabil 1 an) şi ajung la 47 de euro (CertSIGN – kit semnătură electronică valabil 1 an).

Pentru obţinerea semnăturii electronice, majoritatea furnizorilor solicita in general, o cerere, o copie după actul de identitate şi o declaraţie autentificată de către un notar sau atestată de către un avocat. Această declaraţie este dificil de obţinut în această perioadă în care multe birouri notariale sunt închise, iar autorităţile recomandă evitarea deplasărilor.

Trans Sped, singurul furnizor care permite identificarea video la distanţă

Singurul furnizor care oferă semnătură electronică calificata fără a solicita declaraţie notarială este Trans Sped. Compania este singura din România care este acreditată pentru identificare video la distanţă, conform Regulamentului European 910/2014 (eIDAS). Asta înseamnă că obţinerea unei semnături electronice presupune doar un apel video care este înregistrat şi care, pe baza unei proceduri online, permite identificarea solicitantului de semnătură electronică. Astfel, cei care au nevoie de semnătură electronică nu trebuie să se deplaseze nici la notariat sau avocat, nici la sediul furnizorului. Toată procedura pentru obţinerea semnăturii electronice se realizează exclusiv la distanţă, pe baza unei soluţii de identificare video. Semnătura este obţinută online în maximum 48 de ore şi poate fi folosită imediat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite