Formularul care a blocat vămile. O persoană poate introduce în ţară, din afara UE, cantităţi limitate ţigări, alcool sau alimente doar o dată pe săptămână

Formularul care a blocat vămile. O persoană poate introduce în ţară, din afara UE, cantităţi limitate ţigări, alcool sau alimente doar o dată pe săptămână

În Vama Albiţa, la intrarea în ţară din Republica Moldova, s-au format vineri cozi de peste 300 de maşini, iar călătorii au aşteptat peste cinci ore  FOTO Adevărul

Restricţiile aplicate de vineri la vămile noastre cu ţările din afara Uniunii Europene, care presupun şi completarea unei declaraţii cu bunurilor aduse în România, au creat un haos uriaş la frontiere: cozi kilometrice şi ore bune de aşteptări. La mai puţin de 24 de ore, ordinul a fost suspendat.

Încercarea Fiscului de a combate evaziunea fiscală creată prin introducerea în ţară a unor mărfuri în vederea comercializării lor pe piaţa neagră s-a transformat vineri într-un haos total la vămile de la frontierele externe ale comunităţii europene – Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Sute de maşini au format cozi kilometrice, iar cei care doreau să intre în ţară au avut de aşteptat mai multe ore, totul din cauza unui formular. 
 
Mai exact, începând de vineri, 15 noiembrie, la frontierele cu statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene se aplică instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra bunurilor introduse de călători pe teritoriul României în bagajele personale. Sunt vizate băuturile alcoolice, ţigările, carburanţii, uleiul, zahărul, dar şi fructele şi legumele proaspete. Aceste bunuri pot fi introduse în ţară o singură dată pe săptămână şi în anumite cantităţi. Instrucţiunile au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi au fost aprobate prin ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). 
 
 

Întrucât, potrivit noilor măsuri, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagaje prin completarea „Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial“, date care ulterior sunt introduse într-un sistem informatic, cei care voiau să intre în ţară au aşteptat ore în şir. De exemplu, la Vama Moraviţa, la intrarea în ţară din Serbia, şoferii şi pasagerii au fost nevoiţi să aştepte la cozi şi peste cinci ore pentru verificarea formularelor. În plus, faptul că declaraţia este tipărită numai în limba română le-a dat bătăi de cap celor care nu cunoşteau limba. 
 
După haosul creat în numai câteva ore de la aplicarea noilor reglementări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a suspendat vineri seară ordinul. 
 
„Controlul vamal se face ca de obicei, dar nu mai sunt înregistrate în acest moment datele de identitate ale persoanelor care tranzitează frontiera Uniunii Europene. Restricţiile cantitative privind bunurile introduse în ţară sunt în vigoare în continuare, conform normelor europene. În acest moment este suspendat ordinul, dar se prevede o reluare a lui într-o altă formă“, a declarat Liana Vasiliu, purtătoareal de cuvânt a Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, potrivit Radio România Actualităţi.    
 
Cantităţi limitate pentru 22 de produse
 
Una dintre persoanele care a avut de aşteptat vineri mai multe ore în vamă ne-a trimis pe adresa redacţiei „Declaraţia de bunuri fără caracter comercial“. Aceasta cuprinde, pe lângă datele de identitate, un tabel cu 22 de produse, limita maximă a acestora pentru fiecare intrare în ţară, pentru fiecare călător şi o ultimă coloană în care călătorul trebuie să declare bunurile. 
 
Astfel, cei care trec graniţa în România, dinspre Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, nu pot introduce în ţară, pe săptămână, mai mult de două pachete de ţigări, un litru de alcool cu concentraţie mai mare de 22%, 16 litri de bere, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, 15 kilograme de făină sau de tărâţe şi nu mai mult de un kilogram de fructe sau legume proaspete. De asemenea, în ceea ce priveşte carburanţii, călătorii pot intra în ţară cu rezervorul autoturismului plin, iar în cel portabil să aibă maximum 10 litri. 
 
Românii au renunţat la cumpărăturile peste graniţă
 
Sâmbătă dimineaţa, Vama de la Porţile de Fier I era aproape goală pentru că mulţi dintre severinenii care obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile în Serbia au renunţat să mai treacă frontiera, speriaţi de noile măsuri, dar şi de posibilitatea de a aştepta ore bune în vamă. Mulţi severineni treceau graniţa în Serbia la sfârşit de săptămână pentru a cumpăra produse mai ieftine decât în ţara noastră, dar şi de o calitate mai bună.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Ministerul de Finanţe a bătut în retragere şi a renunţat la ordinul care a creat haos în vămi. Ordinul emis de Ministerul de Finaţe care a creat haos în vămile din România a fost retras de autorităţile vamale, la mai puţin de 24 de ore de când a intrat în vigoare, după ce toate punctele de trecere a frontierei deveniseră supraagolmerate.

Bâjbâielile autorităţilor vamale. Măsurile speciale de control vamal al bagajelor persoanelor fizice au fost suspendate. Autorităţile vamale îşi dau cu stângul în dreptul şi după numai 24 de ore revocă ordinul prin care instituiseră o serie de măsuri speciale de control vamal la frontiera cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.
 
Noile reguli de control vamal la frontiera moldo-română au fost anulate. Noile reguli de control la frontiera moldo-română au fost suspendate după ce ordinul intrat în vigoare în noaptea zilei de ieri a stârnit haos la cea mai mare vamă de la graniţa de est a ţării.
 
Noi restricţii la vămile noastre cu ţările din afara UE. Ce mărfuri mai putem aduce fără taxe şi în ce cantităţi. Noi restricţii la vămile noastre cu ţările din afara UE. Ce mărfuri mai putem aduce fără taxe şi în ce cantităţiO persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri. Normativul prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr.
 
Revoltă în Vama Albiţa! Un ordin emis de Ministerul de Finanţe a creat haos şi a fost nevoie de intervenţia mascaţilor. Sute de basarabeni care vor să intre în România prin cea mai mare vamă de la graniţa de est a ţării aşteaptă de ore bune la coadă, după ce condiţiile de intrare ţara noastră s-au schimbat începând cu această noapte.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: