FMI estimează că economia României va scădea cu 5% în 2020. „Marea carantină“ a declanşat „o criză cum nu a mai fost alta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia României se va contracta cu 5% în anul 2020, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus, pe care o numeşte „marea carantină” şi „o criză cum nu a mai fost alta”.

FMI estimează o scădere economică de 5% pentru România în 2020, urmată de revenire de 3,9% în 2021. Şomajul ar urma să ajungă la 10%, faţă de 3,9% în 2019, iar apoi să scadă uşor la 6% în 2021.

Prognoze pentru alte mari state:

Germania: -7%

Franţa: -7,2%

Italia: -9,1%

Spania: -8%

Grecia: -10%

FMI estimează, astfel, că economia globală va scădea cu 3% în acest an, comparativ cu un avans de 3,3% anticipat anterior. 

Instituţia financiară îşi bazează noile proiecţii pe informaţiile obţinute până acum despre evoluţia pandemiei de coronavirus, inclusiv din discuţii cu epidemiologi, experţi în sănătate publică şi specialişti în boli infecţioase care lucrează la terapii pentru Covid-19. 

„Cu toate acestea, rămâne un grad de incertitudine considerabilă în ceea ce priveşte prognoza, pandemia în sine, impactul macroeconomic şi tensiunile asociate pe pieţele financiare şi de mărfuri. Este foarte probabil ca, anul acesta, economia globală să experimenteze cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune, depăşind recesiunea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu. Marele Blocaj, aşa cum ar putea fi numit, este preconizat să reducă în mod dramatic creşterea globală. O recuperare parţială este prevăzută pentru 2021, cu rate de creştere peste tendinţe, dar nivelul PIB va rămâne sub tendinţa observată pre-virus, cu o incertitudine considerabilă asupra puterii revenirii”, potrivit raportului.

Instituţia financiară numeşte acest raport „Marea carantină” şi spune că această criză este „cum nu a mai fost alta”. FMI susţine că această criză va fi cea mai mare de la Marea Depresiune şi o va depăşi pe cea de acum un deceniu. 

„Lumea s-a schimbat dramatic în cele trei luni de la ultima noastră actualizare a perspective asupra economiei globale. Un scenariu privind o potenţială pandemie a fost luat în considerare ca o posibilitate în discuţiile anterioare de politică economică, dar nimeni nu a putut estima cum va arăta la propriu şi ce ar însemna pentru economie. Vedem acum o realitate sumbră, în care creşterea exponenţială a contagiunii înseamnă că 100 de persoane infectate devin 10.000 în câteva zile. În mod tragic, multe vieţi omeneşti sunt pierdute şi virusul continuă să se răspândească rapid pe tot globul”, arată FMI.

Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2020, faţă de un avans de 3,8% cât estima în urmă cu trei luni. Banca Mondială mizează şi ea pe o revenire până la 4,4% în 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite