Economia dă primele semne clare de redresare. PIB a crescut cu 1,4% în primul trimestru din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea PIB din primul trimestru din 2013 a depăşit estimările analiştilor economici FOTO SHUTTERSTOCK
Creşterea PIB din primul trimestru din 2013 a depăşit estimările analiştilor economici FOTO SHUTTERSTOCK

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primele trei luni din 2013, în termeni reali, cu 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, iar avansul faţă de acelaşi interval din 2012 a fost de 1,4%, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În serie brută, creşterea PIB a fost de 2,1%.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat astăzi datele „semnal“ privind evoluţia economiei în primul trimestru.

Creşterea PIB a depăşit aşteptările analiştilor. Majoritatea estimărilor indicau un avans al PIB de 0,7-1,2% faţă de primul trimestru din 2012 şi de 0,2-0,4% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. 

Chiar dacă INS va publica peste mai bine de o lună datele detaliate privind evoluţia PIB din primul trimestru, reportările anterioare privind evoluţia anumitor sectoare ne indică de unde a putut veni creşterea. Industria a avut o evoluţie favorabilă, la fel şi comerţul cu amănuntul, adică consumul, dar şi serviciile. Acestea sectoare au reuşit să compenseze efectul negativ al construcţiilor şi al agriculturii. Exporturile, care au înregistrat un avans semnificativ în ultimul an, au influenţat şi ele pozitiv evoluţia economiei. 

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,4% în ultiml trimestru din 2012 faţă de trimestru anterior şi s-a evitat astfel intrarea economiei româneşti în recesiune. 

Pentru anul 2013 unii analişti şi-au îmbunătăţit previziunile privind creşterea PIB, spre 2%, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile şi industria îşi vor continua ascensiunea. 

Economia României va creşte anul viitor cu 2,2% din PIB, după un avans de 1,4% în acest an, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, în special în privinţa exporturilor.

Prognozele înaintate de Guvern, FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite