Ce spune ministrul Energiei despre posibila intenţie a OMV de a vinde participaţia la Petrom către Gazprom sau Mol

Ce spune ministrul Energiei despre posibila intenţie a OMV de a vinde participaţia la Petrom către Gazprom sau Mol

FOTO Shutterstock

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a comentat informaţiile furnizate în presa austriacă potrivit cărora OMV ar intenţiona să-şi vândă participaţia deţinută la Petrom, de care ar fi interesaţi deopotrivă ruşii de la Gazprom şi ungurii de la Mol.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Fac o serie de precizări: OMV nu poate vinde acţiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman. (...) Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri şi am promovat în Guvern, în februarie 2020 dacă nu mă înşel, o Ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată anul acesta de Parlament şi este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din Directiva petrolului, cum îi spunem noi, un articol ce nu a fost transpus în legislaţia românească.
 
Practic, acest articol spune că, pe motive de securitate naţională, un stat membru poate refuză acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât şi gaze naturale. Asta înseamnă că statul român poate oricând, pe motive de securitate naţională, să nu fie de acord cu orice tranzacţie. Şi nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacţie unde vorbim de acorduri petroliere, care înseamnă atât petrol, cât şi gaze naturale”, a afirmat ministrul Virgil Popescu.
 
Potrivit acestuia, ”nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acţiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deţine la rândul ei acorduri petroliere”.
 
”Şi asta e stipulat în lege. Nu se poate face decât cu acordul statului român, iar statul român poate să refuze pe motiv de securitate naţională. Securitatea naţională nu este negociabilă, iar securitatea energetică este o parte importantă din această”, a mai scris ministrul.
 

Kurier: Acţiunile OMV la Petrom ar putea ajunge la Gazprom, Mol sau Romgaz

 
Într-o amplă analiză despre „aurul negru” al României publicată de Kurier, jurnalista austriacă Andrea Hodoschek susţine că participaţia deţinută de OMV în Petrom este una dintre „vacile de muls bani“ şi că o posibilă vânzare a filialei Petrom declanşează temeri în România.
 
„De mult timp, participaţia la Petrom e una dintre cash-cows, vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajaţi, a livrat 302 milioane EUR din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde EUR“, arată jurnalista austriacă.
 
Potrivit acesteia, actualul şef al OMV pregăteşte o repoziţionare a companiei pe piaţă şi intenţionează să renunţe la investiţiile în petrol şi gaze.
 
„Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, încă şeful OMV – Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea dintr-o companie tradiţională de petrol şi gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiţie old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu…“, se arată în analiză.
 
În aceste condiţii, atrage atenţia Hodoschek, o eventuală retragere a OMV din Petrom ar putea aduce în loc Gazprom sau MOL-ul, compania maghiară de stat.
 
„O posibilă ieşire a OMV a atras deja atenţia politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe uşa din spate la resursele ţării, «aurul negru»”, se mai arată în material.
 
Or, din punct de vedere politic o astfel de soluţie nu ar fi acceptabilă pentru România, date fiind relaţiile încordate cu Rusia lui Putin şi Ungaria lui Viktor Orban.
 
Conform jurnalului vienez, „se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiţi în următorii patru ani”.
 
Concluzia analizei din presa austriacă este că, viitoarea strategie a grupului austriac va fi prezentată abia în luna octombrie. Discuţiile încep din acest moment şi rămâne de văzut dacă OMV este dispus să renunţe la un sfert din producţia de petrol şi gaze.
 
„În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, şedinţele managementului încep în această săptămână. Există reţineri (se mai poate traduce şi ca rezistenţă, nota trad.) între angajaţi, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producţie de petrol şi gaze dintr-o lovitură.“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările