Ce se va întâmpla cu şoferii care au încheiat poliţe de asigurare la City Insurance

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Piaţa românească a asigurărilor a ajuns la maturitatea prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi şi avem convingerea că toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, a declarat Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Avem convingerea că toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor. De asemenea, BAAR doreşte să dea încă o dată asigurări că, şi în această situaţie, va acţiona cu respectarea nu doar a legii, ci şi a celor mai înalte standarde de profesionalism şi eficienţă, fără bariere birocratice pentru a-şi îndeplini rolul său pe plan extern. 

Ne exprimăm speranţa că, industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea, experienţa şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi care pot apărea la un moment dat şi împreună cu implicarea de care autorităţile statului dau dovadă în acest moment, şi mă refer aici şi la cele două Ordonanţe de Urgenţă anunţate de către premier, avem certitudinea că putem gestiona acest moment într-un mod optim", a spus Roşu, informează Agerpres.

Potrivit asociaţiei, având în vedere faptul că asigurătorul nu mai îndeplinea indicatorii de solvabilitate, respectiv de capital minim, fiind în incapacitate de plată, măsura retragerii autorizaţiei, luată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este una în concordanţă cu legislaţia şi normele generale de guvernanţă în domeniu.

„În acest moment, în transparenţă pe site-ul Ministerului de Finanţe este publicat Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite Fondului de Garantare să facă plăţi imediat după retragerea de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, respectiv majorarea plafonului de despăgubire de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru fiecare contract de asigurare", notează sursa citată.

City Insurance, aproape de faliment

Autoritatea de Supraveghere a Financiară a anunţat, vineri, că a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Cu privire la decizia de retragere a autorizaţiei de funcţionare a societăţii, preşedintele ASF, Nicu Marcu, a declarat:

„Din prima zi a mandatului meu de Preşedinte al Autorităţii, mi-am propus aplicarea fermă a legii şi stoparea neregulilor din piaţa asigurărilor şi vă asigur că efortul meu va continua. Toate deciziile au la bază ample investigaţii de specialitate, dovezi concrete şi sprijinul instituţiilor de aplicare a legii din România, precum şi din alte state”, precizează Nicu Marcu.

Reprezentanţii ASF au transmis, într-un comunicat de presă, că, în baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A avea obligaţia de a transmite spre aprobare către ASF un Plan de finanţare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.

De asemenea, asigurătorul trebuia să transmită un Plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel încât nivelul SCR să fie restabilit în termenul legal, de la data constatării nerespectării SCR prin Decizia ASF nr. 325/10.03.2021.

Totodată, începând cu date de 5 aprilie 2021, ASF aminteşte că a sesizat Ministerul Public, dar şi alte autorităţi ale statului cu privire la faptele constatate la SAR City Insurance S.A.

În perioada 2014-2021, ASF a impus societăţii City Insurance SA, dar şi conducerii societăţii mai multe sancţiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei precum şi a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate aplicată societăţii de 16.500.000 de euro.

Ce trebuie să ştie clienţii City Insurance

„Un şofer asigurat la City Insurance, care are un eveniment rutier în aceste zile, nu va mai merge la companie să-şi facă constatarea daunei, ci va merge la Fondul de Garantare, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va cere instanţei să declare falimentul celui mai mare asigurător de pe piaţa auto din România.”, a precizat vineri, la Digi24, Valentin Ionescu, director în cadrul ASF.

„Va face un dosar de daună, aşa cum se făcea înainte, se procesează şi îşi aşteaptă rândul la plată”, a explicat oficialul ASF. 

„Din acest moment, Autoritatea va face cererea de faliment către instanţă. Până la pronunţarea instanţei, Fondul de Garantare trebuie să preia dosarele, să le pregătească şi la pronunţarea instanţei, va urma să plătească aceste dosare de daună. Fondul de Garantare este pregătit să preia toate dosarele de daună şi să despăgubească absolut orice client al acestei companii”, a declarat directorul Valentin Ionescu.

Citeşte şi: City Insurance şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare. ASF a decis să formuleze cererea de faliment

PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă şi în situaţia în care distribuitorul intră în faliment

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite