Analiză: Ne apropiem de ultimul boom petrolier. Cât va dura şi ce efecte vor avea creşterile mari de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Revenirea economiei după pandemia COVID-19 va elibera o cerere imensă pentru călătorii, produse şi servicii care necesită utilizarea petrolului şi va duce la una dintre cele mai puternice perioade de creştere a cererii de petrol din următorii doi ani, se arată într-o analiză a BCG.

Cu toate acestea, acest superciclu va fi diferit de orice am văzut înainte: va veni mai repede şi va dura o perioadă mai scurtă decât cele anterioare. Aşadar, este posibil să se apropie ultimul boom al preţului petrolului, care ar putea începe încă din al treilea trimestrul al anului 2021 sau în 2022, cel târziu, şi dura între 12-18 luni.

Un raport recent al Boston Consulting Group (BCG), intitulat The Last Oil Price Boom May Be in Sight, face lumină asupra modului în care un superciclu ar putea sprijini tranziţia către combustibili cu emisii reduse de carbon şi ar accelera mişcarea de eliminare a combustibililor fosili.

Preţurile mai mari ale petrolului nu numai că pot încuraja consumatorii să limiteze consumul de petrol şi să treacă la surse alternative de energie la acelaşi preţ sau mai mic, dar pot genera şi profituri mai mari pentru producătorii de petrol.

„Acest boom al preţului petrolului ar putea accelera tranziţia către o economie globală mai sustenabilă, deoarece companiile petroliere vor avea mai multe fonduri ce ar putea fi alocate pentru proiectele axate pe reducerea emisiilor de carbon,” a declarat Zsofia Beck, Managing Director şi Partener al  Boston Consulting Group (BCG).

“Odată ce sistemul pieţei petrolului devine din ce în ce mai flexibil şi atât oferta cât şi cererea sunt mai elastice decât în ​​trecut, acest boom petrolier ar putea fi cu uşurinţă ultimul din lume, pe care îl vom experimenta vreodată,” a adăugat ea.

Tranziţiile energetice sunt deja în desfăşurare, deoarece factorii de decizie politică şi companiile încearcă să reducă emisiile şi să combată schimbările climatice, încetinind ritmul de creştere a cererii.

Între timp, a crescut interesul consumatorilor pentru activităţile dependente de petrol, precum călătoriile de agrement. Acest lucru, combinat cu revenirea la creşterea economică globală, va creşte consumul de petrol în următorii ani, alimentat de economii substanţiale acumulate în timpul întreruperii activităţilor.

De asemenea, va fi necesar mai mult petrol, pe măsură ce producătorii îşi regândesc strategiile lanţului de aprovizionare ca urmare a recentei întreruperi provocate de Covid, transportând mai multe produse şi componente pentru a completa inventarele peste nivelurile de dinaintea pandemiei. În plus, reducerea cheltuielilor în timpul pandemiei ar putea crea o criză a ofertei pe măsură ce cererea creşte. Investiţiile în afacerile din amonte ale companiilor de petrol şi gaze au scăzut cu 34% în 2020, după scăderea cererii indusă de pandemie.

Nu vom specula asupra nivelurilor de preţ viitoare ale petrolului, dar în ceea ce priveşte calendarul acestei aprecieri, un boom petrolier, bazat pe dezechilibrul fundamental între cerere şi ofertă, ar putea începe încă din al treilea trimestru al anului 2021 sau amânat până în 2022, cel târziu. Cu toate acestea, creşterea preţului petrolului va fi probabil de scurtă durată. În opinia noastră, există motive întemeiate să credem că acest ultim boom nu va dura decenii, ci s-ar putea încheia în 12-18 luni.

Industria petrolieră a devenit mai receptivă la schimbarea condiţiilor externe, cu proiecte de producţie mai mici şi mai rapide, costuri mai mici şi o capacitate mai bună de a echilibra cererea şi oferta pieţei. Consumatorii sunt, de asemenea, din ce în ce mai capabili să îşi ajusteze consumul de petrol în faţa preţurilor mai mari ale acestuia, putând alege dintre opţiuni care includ vehicule electrice şi modele hibride. Perioada de creştere a veniturilor nu va oferi doar producătorilor de petrol o şansă de a investi în viitor, ci şi o oportunitate de a-şi repara bilanţurile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite