2012: un an bun pentru burse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taurii vor împinge şi mai hotărât pieţele în sus, în a doua jumătate a anului, chiar dacă evoluţiile crescătoare vor fi însoţite de o volatilitate ridicată. Scăderea preţurilor la petrol şi gaze precum şi oprirea din cădere a pieţelor imobiliare, vor permite companiilor să facă profituri. Iar asta se va reflecta în preţurile lor de piaţă, susţin o serie de analişti financiari, citaţi de jurnaliştii CNN.

Scăderea preţului gazelor şi ţiţeiului şi o potenţială stabilizare a pieţei imobiliare ar putea ajuta companiile să înregistreze profituri în creştere în a doua parte a anului. “Costurile de producţie vor scădea ca urmare a scăderii preţurilor la energie, iar asta înseamnă profituri în creştere” susţine Joseph Tanious, strateg pe pieţele globale în cadrul JPMorgan Case, citat de publicaţia online CNNMoney. Asta va ajuta companiile să obţină profituri în creştere, ceea ce va susţine creşterea preţurilor lor de piaţă.

Nu puţini economişti sunt însă în continuare pesimişti, dar şi aceştia sunt rezervaţi în a lua poziţii împotriva unui eventual trend crescător. David Roseberg, economist în cadrul grupului financiar Gluskin Sheff +, este unul dintre ei. “Trebuie să fii atent la o eventuală tendinţă de a deveni prea pesimist în actualul context” spune acesta, susţinând că nu a venit însă vremea să se poziţioneze pentru o piaţă bull (piaţă pe trend crescător – în limbaj de specialitate).

Ştirile privitoare la adâncirea deficitului fiscal al Statelor Unite sau cele despre problemele Spaniei şi Italiei vor continua să domine pieţele, susţin analiştii, iar o potenţială criză în Iran va amplifica starea de tensiune şi volatilitatea din pieţe.

Cu toate acestea însă, în condiţiile în care se întrevăd semne ale unui acord cu privire la reducerea deficitului SUA, iar băncile centrale din întreaga lume continuă să susţină economia prin injecţii de lichidităţi, balanţa va fi înclinată cel mai probabil de tabăra “taurilor” (bulls – investitori care mizează pe creşterea pieţelor).

Iar în sprijinul acestora vin atât declaraţiile lui Ben Bernanke, potrivit cărora FED-ul este pregătit să facă orice ar fi nevoie pentru a sprijini economia, cât şi paşii înainte făcuţi de Europa, unde se întrevăd semnele unui acord care să conducă spre soluţionarea crizei europene, mai spun aceiaşi analişti, citaţi de CNNMoney.com. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite