18 foşti directori ai CET Govora, chemaţi în judecată pentru prejudicii aduse companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul defectuos în care fosta conducere a CET Govora a încheiat contracte comerciale cu Oltchim şi Ciech Soda (fostele Uzine Sodice Govora) va face obiectul unui nou proces prin care se cere recuperarea unui prejudiciu de 566 milioane de lei. Acţiunea a fost înaintată Tribunalului Vâlcea, la data de 10 septembrie a.c., chiar de administratorul judiciar al companiei, Euro Insol.

„Din raportul privind cauzele care au dus la insolvenţa CET Govora a reieşit şi care au fost persoanele responsabile pentru vânzarea aburului industrial sub costuri. S-a descoperit un posibil prejudiciu de circa 100 de milioane de euro, creat în ultimii ani din vânzarea aburului industrial către principalii contractanţi, respectiv Oltchim şi Ciech Soda. Aceste contracte au fost deja reziliate şi ulterior renegociate, acum iniţiindu-se acţiunea de răspundere patrimonială împotriva fostelor cadre din conducerea CET Govora”, a declarat pentru „Adevărul” Remus Borza, fondatorul EuroInsol.

În acţiunea înaintată instanţei se solicită obligarea a 18 foste cadre din conducerea CET Govora la plata sumei totale de 463,65 milioane de lei, din patrimoniul personal.

„Cererea de chemare în judecată a fostelor cadre din conducerea CET Govora s-a făcut la Tribunalul Vâlcea. Aceste prejudicii aduse companiei reprezintă principala cauză a intrării în insolvenţă a CET Govora”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Munteanu, practician în insolvenţă coordonator al EuroInsol.

Astfel, prejudiciul creat, în perioada 2007 – 2008, prin vânzarea aburului industrial sub costurile de producţie ar fi fost de 23 milioane de lei, cel creat în perioada 2009 – 2012, se ridică la 128,32 milioane de lei, iar cel provocat între anii 2013 – 2014 a fost stabilit la 62,63 milioane de lei. Conform raportului prinvind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a CET Govora, prejudiciile cauzate de fosta conducere între anii 2015 – iulie 2016 a fost de 70,35 milioane de lei.

Cele 18 persoane pentru care EuroInsol a solicitat atragerea răspunderii patrimoniale personale sunt Mihai Bălan, Constantin Bălăşoiu, Nicolae Draşoveanu, Laurenţiu Coca, Constantin Lăpădat, Daniela Oţeşanu, Iustin Predescu, Marinica Potop, Gheorghe Crăciun Cârstoiu, Marian Mirea, Eftimie Ghermac, Jean Decuseară, Eugen Mihalache, Marius Eugen Andronie, Sorin Fodoreanu, Dragoş Constantinescu, Laurenţiu Nicolae Cazan şi Luiza Popica.

În ce priveşte prejudiciul creat prin vânzarea sub preţ a aburului industrial către Oltchim, acesta depăşeşte suma de 103 milioane de lei.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Polonezii de la Ciech Soda ameninţă cu închiderea fabricii, din cauza creşterii preţurilor de către CET Govora

Acţiunea în instanţă survine într-un moment în care cei de la Ciech Soda ameninţă oficial că există şanse de 50% să oprească producţia din România, din cauza majorării de către CET Govora cu 135% a preţului aburului industrial furnizat producătorului de sodă. 

De altfel, la începutul lunii septembrie, polonezii de la Ciech Soda informau oficial că au demarat deja programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea şi că sunt forţaţi să continue pregătirile pentru oprirea producţiei.

Compania reclamă că nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preţ rămâne unul mai mult decât dublu faţă de 2018, deoarece „propunerile primite nu sunt unele sustenabile şi nu au răspuns îngrijorărilor CIECH”.

„Ultimele runde de discuţii, desfăşurate săptămâna trecută (sfârşitul lunii august – n. red.), nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plăteşte deja, în România, unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia.

De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghiţite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de preţuri, anterioare, operate de CET.  Chiar şi după o uşoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situaţia unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriaşe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET)”, anunţa compania, într-un comunicat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite