Statul garantează creditele imobiliare. Cei cu împrumuturi în franci elveţieni sau euro vor putea obţine o rată redusă cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cu credite în franci elveţieni, dar şi cei cu împrumuturi în euro vor putea obţine rate mai mici cu 15% printr-un program guvernamental. Potrivit acestuia, statul garantează creditele imobiliare în proporţie de 50%.

„Astăzi (marţi - n.r.) a fost o discuţie procedurală, pe chestiuni de principiu în ideea că încercăm să găsim soluţie. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de bază să fie tranformate în amendamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall - n.r.)“, a declarat Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

Statul garantează creditele imobiliare. Care este mecanismul

Documentul prevede ca statul să acorde garanţii de 50% în momentul în care un beneficiar vrea să îşi convertească creditul din franci elveţieni în lei. Este, practic, o garanţie similară cu cele pe care statul le acordă prin creditele de tipul „Prima Casă“.

Astfel, românii care au probleme cu creditele vor putea cere la bancă să li se convertească creditul în lei, iar la acest credit transformat să se aplice apoi un discount de 15%. Din creditul rezultat, statul va garanta apoi 50%, acoperind jumătate din riscul de nereturnare.

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu de la momentul acordării creditului, iar programul are o perioadă de un an.

Statul garantează creditele imobiliare. Proiectul Anei Birchall

Birchall a iniţiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede străine în lei, pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene 17/2014.

După apariţia crizei francului elveţian, la jumătatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament în proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, măsură atacată de reprezentanţii băncilor.

„Împreună cu membrii Comisiei şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, am hotărât ca propunerile venite din partea MFP să fie incluse în proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cât mai curând o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Am încredere că în cel mai scurt timp vom putea trimite în plen o soluţie concretă“, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook după încheierea şedinţei comisiei.

Statul garantează creditele imobiliare. Apocalipsa după franc

Deputaţii au subliniat că nu este vorba doar de creditele în franci elveţieni, pentru că statul nu poate face discriminări în privinţa unei anumite valute, dar au admis că beneficiarii acestui program ar fi cetăţenii care au contractat credite în franci elveţieni, potrivit sursei citate.

Francul s-a apreciat cu 15% la începutul anului după ce Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a eliminat plafonul de 1,2 franci pentru un euro.

Statul garantează creditele imobiliare. Ce spunea Teodorovici în vară

La finalul lunii iulie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei suportă extinderea plafonului garanţiilor acordate de stat în funcţie de necesităţile pieţei, urmând să fie eliminate anumite restricţii.

Anterior, proiectul lui Darius Vâlcov menţiona garanţii de 1 miliard lei.

Teodorovici a stabilit la acel moment cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi cu reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în franci elveţieni eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, precum şi cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă. Iniţial, plafonul de venituri era stabilit la 3.000 de lei, iar cel al soldului era de 300.000 de lei.

Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul iniţial, deşi reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni solicitând o reducere de 25%.

„Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea că, dacă se pune problema restructurării unui credit, atunci se pune problema reevaluării garanţiilor şi garanţiile de la momentul semnării creditelor, când aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astăzi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care împiedicau restructurarea creditelor, şi anume lipsa sau insuficienţa garantării cu aceleaşi active. Atunci există disponibilitate să se suplinească această lipsă de către o garanţie de stat gestionată tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon care trebuie văzut cum trebuie dimensionat ca să acopere toată această situaţie“, a punctat Viorel Ştefan.

Statul garantează creditele imobiliare. Volksbank a oferit din proprie iniţiativă o reducere de 22%

El a mai arătat că a doua condiţie ar fi legată de faptul că o restructurare fără acordarea unui discount după modelul Volksbank, care a redus cu 22% soldul creditului transformat în lei, este greu de crezut că se va putea întâmpla.

„Dacă, folosind aceste două instrumente, vom ajunge ca rezultatul să fie acela ca creditul după restructurare să fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astăzi de domeniul imobiliar, atunci cred că proiectul are şanse să fie funcţional şi să producă efecte“, consideră preşedintele Comisiei de buget-finanţe.

El a menţionat că un astfel de program trebuie privit ca un unul social, care îşi propune să rezolve problemele.

Comisia aşteaptă până joi propuneri din partea actorilor vizaţi de acest proiect de lege, astfel încât să se poată reuni marţea viitoare pentru a le dezbate şi a putea să ia o decizie finală.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite