ANPC va da în judecată câte o bancă în fiecare zi pe clauze abuzive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clienţii vor putea negocia în grupuri cu băncile, astfel încât să obţină termeni mai buni
Clienţii vor putea negocia în grupuri cu băncile, astfel încât să obţină termeni mai buni

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit 240 de reclamaţii în privinţa creditelor acordate de bănci în franci elveţieni şi a analizat 176, instituţia urmând să depună în fiecare zi câte un proces în instanţe după ce a constatat clauze abuzive în contractele de credit, dacă băncile nu vor negocia cu clienţii soluţii reciproc avantajoase, a declarat Marius Dunca, preşedintele autorităţii.

”Am tras un semnal de alarmă tuturor operatorilor financiari să fie deschişi. Au spus că vor veni cu soluţii, până acum au venit doar cu câteva cazuri pe care le putem număra pe degetele unei singure mâini. Am primit 240 de reclamaţii la ANPC, din care au fost analizate 176. Am constatat clauze abuzive, în fiecare zi o să avem câte un proces verbal de contravenţie, care să fie trimis în instanţă, încercând să eliminnăm clauzele respective. Ce am constatat: au mărit dobânda, neinformare asupra riscului valutar, comision de risc, comision de administrare, etc. În fiecare zi o să facem câte un proces verbal să trimitem la instanţă. Dacă nu înţeleg, o să stăm în procese. Povara trebuie împărţită între consumator şi bancă. Avem deja 23 de procese verbale, din care patru doar cu un singur operator”, a afirma Dunca.

ANPC va fi mediator în negocierile dintre grupuri de clienţi şi bănci.

Şeful instituţiei a afirmat că băncile au declarat tot timpul că sunt deschise şi au soluţii, iar acum aduce consumatorii şi băncile la aceeaşi masă, pentru a vedea care sunt soluţiile băncilor.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), a acuzat că mulţi consumatori s-au trezit păcăliţi atunci când au apelat la restructurarea creditului, ajungând să plătească mai puţin pe o perioadă scurtă şi mai mult pe urmă, sau au constatat că se creşte perioada de plată în timp cu mai mulţi ani.

”Nu, oamenii nu au probleme de câteva luni, unii au luat credite la 1,8 - 1,9 lei şi acum plătesc la 4,1 lei, unii au plătit chiar şi la 4,58 lei pe franc. Cele mai mari bănci din România nu s-au implicat în acest produs toxic care este creditul în franci”, a afirmat Iacob. Băncile cu care AURSF doreşte să negocieze sunt Bancpost, Piraeus, Banca Românească, Credit Europe, Raiffeisen, Volksbank şi OTP.

Alin Iacob a completat că ratele pot fi reduse prin eliminarea unor comisioane, reducerea dobânzilor sau conversia creditului. Aceasta ar putea fi realizată în două moduri: fie la cursul actual cu aplicarea unui discount, fie la unul negociat. Tratativele vor avea loc în perioada 2-7 aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite