Speriaţi de criză, bogaţii Europei îşi mută investiţiile din euro în alte valute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi investitori europeni îşi mută plasamentele în bani din euro în alte valute, ca urmare a temerilor că moneda unică s-ar putea să nu supravieţuiască crizei datoriilor suverane, iar dolarul şi yenul sunt printre ţintele preferate. O mişcare vizibilă încă de la finele lunii trecute, când potrivit statisticilor FED, depozitele făcute de băncile nerezidente, în conturile băncii centrale a Statelor Unite, în monedă

Un bancher specializat în clienţi cu active de peste cinci milioane de dolari, de la un grup financiar cu operaţiuni la nivel global, a declarat că echipa sa a înregistrat o accelerare a retragerii clienţilor din plasamentele în euro, după ce banca centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină, în noiembrie, pentru a împiedica eşecul unei licitaţii de obligaţiuni a statului.


Potrivit declaraţiilor acestuia, preluate de Mediafax, dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanţă de yen. În schimb, lira sterlină este prea strâns legată de soarta zonei euro pentru a putea fi folosită ca refugiu eficient împotriva unei posibile prăbuşiri a uniunii monetare, a adăugat bancherul, vorbind sub protecţia anonimatului.


Dealtfel tendinţa investitorilor de a se refugia în moneda americană a fost evidenţiată la finele lunii trecute de statisticile FED, potrivit cărora, băncile din afara Statelor Unite şi-au majorat sumele deţinute în conturile Rezervei Federale Americane de la 350 de miliarde de dolari, la finele anului 2010, la aproximativ 715 miliarde la finele lunii noiembrie. 

Citeşte aici mai multe despre depozitele făcute de băncile nerezidente în SUA, în conturile Rezervei Federale


Directorul de investiţii al diviziei de private banking a grupului Citi, Richard Cookson, responsabil de clienţi cu active de peste 25 de milioane de dolari, a afirmat, de asemenea, că a observat clienţi care renunţă la euro. Complexitatea şi impactul unei eventuale destrămări a zonei euro fac dificilă găsirea de modalităţi pentru protejarea averii, a avertizat Cookson.


"Este unul din momentele de răscruce din istoria Europei şi a economiei mondiale, iar dacă nu decurge bine va fi foarte foarte rău. Poţi să asiguri riscul deprecierii puternice a unei monede şi posibilitatea aprecierii, dar cum să te asiguri împotriva dispariţiei?", a întrebat bancherul Citi.

Ronnie Ludwig, partener la firma de contabilitate Saffery Champness, a declarat că a observat că unii clienţi îşi mută mai multe fonduri în lire sterline pentru a fi liniştiţi, chiar dacă trebuie să accepte dobânzi reale negative.


Unii bancheri au minimalizat, însă, trendul, afirmând că investitorii bogaţi încearcă să se protejeze de riscurile asociate unei crize sistemice, dar rămân calmi. "Nu sunt ca iepurii în lumina farurilor. Oamenilor nu le vine să creadă ce se întâmplă în Europa, dar nu am văzut vânzări masive de portofolii", a declarat Julian Lamden, partener la Coutts, divizia de private banking a Royal Bank of Scotland Group.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite