SONDAJ Două treimi dintre analişti se aşteaptă la o reducere semnificativă a creditării în urma aplicării legii dării în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

În opinia analiştilor financiar bancari, creditarea va fi afectată negativ de legea dării în plată în forma actuală, din cauza impredictibilităţii cadrului legislativ şi reducerii drepturilor contractuale şi de proprietate ale creditorilor.

„67% dintre analiştii chestionaţi consideră că s-ar putea reduce creditarea într-o măsură semnificativă din cauza restrângerii numărului de clienţi eligibili ori creşterii prudenţei creditorilor. Numai 10% consideră că efectele ar fi minime, deoarece Legea se referă la un număr redus de cazuri de clienţi aflaţi în dificultate financiară. 53% dintre analişti consideră că Legea dării în plată produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investiţiilor ori al prosperităţii generale a populaţiei”, potrivit unui sondaj derulat în rândul membrilor de către Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), citat de Agerpres.

Circa 30% dintre analişti consideră că efectele estimate sunt moderate, datorită încetinirii temporare a unor sectoare economice.

De asemenea, peste 80% dintre analişti sunt de părere că este foarte importantă disponibilitatea creditării imobiliare pentru populaţie şi economie, pornind de la calitatea condiţiilor de locuit ale populaţiei, până la efectul de mobilizare macroeconomică (sectorul imobiliar, materiale de construcţii etc.), informează Agerpres.

Componenta de resurse financiare disponibile pentru consum este mult mai importantă în viziunea a doar 20% dintre respondenţi. Totuşi, pentru 47% dintre analiştii chestionaţi, efectele asupra stabilităţii sistemului financiar bancar per ansamblu sunt moderate, datorită capitalizării puternice a băncilor locale. Iar 43% susţin că ar exista pierderi financiare semnificative, cu urmări negative în solvabilitatea unor instituţii private.

Jumătate dintre analiştii chestionaţi sunt de părere că piaţa imobiliară şi construcţiile vor fi blocate, şi va exista o reducere a încrederii consumatorilor. Totodată, o proporţie egală de respondenţi estimează efecte limitate în privinţa tranzacţiilor imobiliare.

Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România consideră că forma finală a legii şi normele metodologice care vor fi emise pentru aplicarea ei (astfel încât legea să beneficieze de categoria socială vizată) influenţează semnificativ efectele potenţiale ale acestui proiect de act normativ. Totuşi, analiştii sunt de părere că este aproape imposibil să Vizualizăm un rezultat probabil, care depinde semnificativ de măsurile prudenţiale ale instituţiilor financiar-bancare şi gestionarea ulterioară a situaţiei, din cauza incertitudinii care marchează legislaţia primară/ secundară.

„Situaţia curentă de piaţă este marcată de incertitudine şi neîncredere, ceea ce determină un potenţial disruptiv considerabil, posibil a fi neutralizat numai printr-o abordare metodică şi echilibrată din partea instituţiilor financiar-bancare, cu o monitorizare atentă a evoluţiei reale a riscului transferat către acestea de forma curentă a legii. O abordare necorelată cu riscul real şi fragilitatea realităţii economice actuale, combinată cu o legislaţie vagă, pot genera o spirală de efecte în cascadă cu un rezultat economic final semnificativ negativ. Dacă măsurile de compensare a riscului adoptate de instituţiile bancare depăşesc posibilităţile populaţiei acestea vor conduce la o încetinire notabilă a creditării, care va genera o scădere a preţului imobilelor. Aceasta va genera, la rândul sau, creşterea ratei de abandon a creditului şi va conduce inevitabil la creşterea portofoliului imobiliar al băncilor scos către vânzare, determinând o presiune suplimentară de scădere a preţurilor locuinţelor / materialelor de construcţii, generând astfel un cerc vicios cu efecte asupra întregii economii”, subliniază comunicatul citat.

Asociaţia profesională fără scop lucrativ AAFBR a fost înfiinţată în 2008 şi reuneşte peste 70 de profesionişti care activează în domeniul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite