Somaţiile BNR şi ale FMI i-au scuturat pe politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, au recunoscut efectele nocive ale scandalurilor politice asupra economiei şi monedei naţionale.

Şeful Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şeful delegaţiei  FMI în România, Erik de Vrijer, par să fi reuşit performanţa de a-i calma, prin mesajele lor, pe politicienii care întreţin atmosfera conflictuală nefastă pentru economie. A fost nevoie de avertismentele colorate ale guvernatorului BNR şi de tonul dojenitor al reprezentantului FMI pentru ca politicienii cu cele mai înalte ranguri - Victor Ponta şi Crin Antonescu - să-şi atenueze discursurile şi chiar să recunoască efectele nocive ale crizei instituţionale asupra economiei.

„Politicienii trebuie să se ocupe de dialog. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă", a transmis, luni, Mugur Isărescu, după care, marţi, Erik de Vrijer a spus că „suntem puţin îngrijoraţi de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei". În replică, preşedintele interimar Crin Antonescu a dat asigurări că „această criză politică" nu va afecta negocierile cu delegaţia FMI, BM şi CE şi nici angajamentele asumate de România. Iar premierul Victor Ponta a spus chiar că este „de acord" cu Mugur Isărescu privind efectele tensiunilor politice, şi că în această perioadă este nevoie de „calm şi dialog".

Ponta: „să nu mai vorbim pe şapte voci"

„Indiferent ce a fost până la 29 iulie, instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională, funcţionează", a spus Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă a fost făcut un apel la calm, având în vedere declaraţiile de luni ale guvernatorului BNR, Ponta a răsupuns: „Da, a fost un apel la calm şi la dialog şi sunt întru totul de acord cu guvernatorul".

Premierul a mai ţinut să precizeze că Guvernul îşi va face datoria şi „nu se va mai implica în bătălii politice". Victor Ponta a cerut miniştrilor ca toate comunicările privind acordul României cu FMI să fie transmise exclusiv prin intermediul Ministerului de Finanţe, arătând că nu este bine ca Guvernul să vorbească „pe şapte voci".

„Vă rog, nu doar acum, în această săptămână, ci tot timpul, orice fel de comunicare pe tema acordului pe care îl avem cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană să o faceţi prin Ministerul de Finanţe. Au fost şi comunicări directe recepţionate foarte prost. Nu discută nimeni de capul lui, că după aia nu înţelegem dacă vorbim, Guvernul, pe şapte voci", a spus ieri Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern.

Pe fondul acestor semnale de stabilizare a mesajelor politice, moneda naţională s-a apreciat semnificativ, cursul ajungând la 4,5378 lei/euro, respectiv 3,6582 lei/dolar.

"A fost un apel la calm şi la dialog şi sunt întru totul de acord cu guvernatorul.''
Victor Ponta prim-ministru

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite