Șoferii mașinilor istorice vor fi obligați din luna octombrie să plătească Rovinieta

0
Publicat:

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că, începând de la data de 16 octombrie, șoferii de mașini istorice vor avea obligația de a achita o nouă taxă. Este vorba despre tariful de utilizare și trecere pe rețeaua de drumuri publice naționale din România.

mașini de epocă
Șoferii care conduc mașini de epocă vor avea de plătit o nouă taxă Foto: Registrul Auto Român

Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligaţia de a achita tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România”, precizează sursa citată.

Reprezentanţii CNAIR subliniază că decizia este în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Astfel, de la data intrării în vigoare a acesteia, exceptarea vehiculelor istorice de la obligaţia de plată a rovinietei şi a tarifului de trecere, stabilită în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încetează.

Potrivit unei ordonanţe din anul 2011, vehiculele istorice sunt cele pentru care perioada trecută de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul (care a utilizat acelaşi tip de caroserie şi acelaşi tip de motor) este de cel puţin 30 de ani, acestea fiind originale, restaurate sau reconstruite, pentru care deţinătorii au obţinut un atestat de vehicul istoric emis de organisme agreate conform reglementărilor.

Taxa de utilizare și trecere pe rețeaua de drumuri publice naționale din România a fost introdus prin OUG nr. 15/2002, fiind denumită ca Rovinietă, și fiind definită ca suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania. La momentul efectuării acestei OUG, în textul legii era menționat faptul că nu trebuie să achite această taxă șoferii vehiculelor istorice sau a celor folosite exclusiv pentru transportul publoc local de persoane prin servicii regulate pe baza teritorial-administrativă a unei localități.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite